28.8 C
Sarajevo
Nedjelja, 7 kolovoza, 2022

  Ovo zanimljivo tehnološko rješenje moglo bi spasiti živote brojnih vozača

  GlobalLogic je razvio GLOFace IT rješenje koje omogućava vozaču prepoznati srčani ili moždani udar. Sustav identificira karakteristične simptome ovih bolesti, odnosno asimetriju lica, grimasu uzrokovanu bolovima te tikove na licu. Ako se navedeni simptomi otkriju, relevantne službe automatski se obavještavaju.

  GLOFace također omogućava analizu vozačevog lica tijekom vožnje kako bi se otkrili znakovi umora ili ako je osoba zaspala za vrijeme vožnje. Sustav također ima i niz drugih funkcionalnosti, pa je tako moguće prepoznavanje više lica u stvarnom vremenu. Sustav se bazira na Nvidia CUDA softveru za razvoj aplikacija i može se koristiti na mnogim platformama i ujedno se lako proširuje i mijenja. Primjerice, bez nekih većih preinaka i u kratkom vremenu može se implementirati mehanizam za prepoznavanje gesti, prenosi tportal.

  Ovo je IT rješenje koje nudi brojne funkcionalnosti koje mogu pomoći u spriječavanju mogućih nesreća u prometu. Naime, svi vozači koji sudjeluju u prometu su izloženi zdravstvenom riziku, primjerice srčanom ili moždanom udaru, a posebice to vrijedi za profesionalne vozače kao što su vozači kamiona. Vozač teškog vozila koji se onesvijestio tijekom vožnje predstavlja veliku opasnost u prometu te može izazvati ozbiljne, pa čak i smrtne posljedice. Zato je izrazito važno pratiti zdravlje vozača i tijekom vožnje, a GLOFace je rješenje koje to omogućava’, rekao je Vladimir Kosanović, direktor GlobalLogic Hrvatska.

    Dolazi novi Maserati

  Stručnjaci GlobalLogica na ovom su projektu radili s raznim algoritmima za otkrivanje lica (HOG, HAAR, CNN), a uporaba neuronskih mreža i geometrijska metoda prepoznavanja lica omogućili su im da u praksi ukažu na razlike između različitih metoda prepoznavanja lica. U sustavu je implementiran višejezgreni mikroprocesor, pa je uspješno skraćeno vrijeme potrebno za prepoznavanje više lica odjedanput. Ima unaprjeđeni algoritam prepoznavanja lica, koji omogućuje efikasnije identificiranje pojedinaca. Sustav također vješto filtrira zamagljene slike lica, značajno smanjujući broj pogrešaka tijekom ovog postupka. GLOFace omogućuje i daljinski pristup bazi registriranih lica pomoću zasebne aplikacije koja ažurira podatke nakon svake izmjene podataka.

  tportal

  Ovaj sustav je korak naprijed u razvoju tehnologije prepoznavanja lica, a istodobno otvara nove mogućnosti za razvoj i praktičnu primjenu biometrije u automobilskoj industriji. Ovdje se, među ostalim, može spomenuti učinkovita provjera identiteta vozača ili personalizacija postavki automobila na temelju prepoznavanja lica. GLOFace je prirodni odgovor na potrebe vozača i proizvođača automobila, kojima klasični instrumenti za zabavu i dosadašnje sigurnosne metode više nisu dovoljni.

    Ford patentirao izduvnu cijev koja se uvlači

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  ANKETA
  Da li izlazite na izbore u BiH?
  DRUGI UPRAVO ČITAJU