PAZITE KAKO JEDETE MED! Ako ga konzumirate pogrešno gubi korisna svojstva i proizvodi otrov! Evo na koji način ga ne smijete upotrebljavati

Med je jako zdrava namirnica ali u njegovom konzumiranju ne bi trebalo preterivati. Svjetski stručnjaci iz oblasti zdrave ishrane ne preporučuju da mladi uzimaju više od dvije do tri kašičice ovog slatkog nektara dnevno. Za osobe koje pate od određenih bolesti ne preporučuje se više od jedne kašike u toku dana.

Gojazne osobe i one koje boluju od dijabetesa, ateroskleroze ili hipertenzije treba da budu oprezni kod unosa ove namirnice.

Pored ovoga, nutricionisti upozoravaju da je alergija na med jako česta i da svako može biti alergičan, bez obzira na uzrast.

Još jedna stvar koju mnogi rade kada koriste med, može biti veoma pogrešna. Naime, većina med dodaje u ključalu vodu. Zašto ovo nije ispravno?

Ako se med doda u ključalu vodu, on gubi korisna svojstva i proizvodi otrov. Ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već kad se prohladi i kad je tek topao. Temperatura vode ne bi trebalo da prelazi 40 stepeni Celzijusa.

– Med proizvodi dioksometil supstancu u ključaloj vodi, a to je otrov, napominju stručnjaci.

BONUS VIDEO: 

PAZITE KAKO JEDETE MED! Ako ga konzumirate pogrešno gubi korisna svojstva i proizvodi otrov! Evo na koji način ga ne smijete upotrebljavati appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU