6.6 C
Sarajevo
Nedjelja, 24 listopada, 2021

Pendeš: OSBiH i dalje će nastaviti sudjelovati u misiji ‘Odlučna potpora’

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš danas je predvodila delegaciju tog ministarstva i Oružanih snaga BiH na ministarskom sastanku NATO-a u formatu „Odlučna potpora“ u Briselu.

Na sastanku su sudjelovali ministri odbrane zemalja članica NATO-a i partnerskih zemalja čiji pripadnici sudjeluju u misiji potpore miru u Afganistanu. Raspravljano je o političkoj i vojnoj situaciji u Afganistanu, kao i izazovima s kojima se mogu suočiti u daljnjem izvršenju te misije.

Pendeš je u obraćanju naglasila opredijeljenost BiH za potporu izgradnji mira i dugotrajne stabilnosti u Afganistanu, kao i da će pripadnici Oružanih snaga BiH i dalje nastaviti sudjelovati u misiji „Odlučna potpora“. Ona je posebno naglasila da Bosna i Hercegovina svojim sudjelovanjem u misijama projiciranja stabilnosti te stalnim napretkom na svim drugim područjima, pokazuje čvrstu opredijeljenost za nastavak puta ka euroatlantskim integracijama.

Na marginama sastanka, Pendeš se susrela sa zamjenicom glavnog tajnika NATO-a Rose Gottemoeller, ministricom odbrane Kraljevine Španije Margaritom Robles, ministrom odbrane Republike Hrvatske Damirom Krstičevićem, ministrom odbrane Mađarske Tiborom Benkom i ministricom odbrane Republike Italije Elisabettom Trento.

U okviru posjeta Sjedištu NATO-a u Briselu, Pendeš je obišla i Misiju BiH pri NATO-u, gdje je imala kraći prijam i sastanak s ambasadorom BiH pri NATO-u Almirom Džuvom. Održala je i kraći radni sastanak s pripadnicima Vojnog dijela Misije BiH, tokom kojeg je brigadir Čajić informirao Pendeš o najvažnijim aktivnostima Vojnog dijela Misije BiH pri NATO.

Pored Pendeš, u sastavu delegacije MO i OSBiH su se nalazili i pomoćnik ministra obrane za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u brigadir Jasmin Čajić, zamjenika šefa Vojnog dijela Misije BiH pri NATO brigadir Velibor Purković i savjetnik ministra obrane Jakov Križanović, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

- Oglašavanje -

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima