8 C
Sarajevo
Nedjelja, 28 studenoga, 2021
Još

  Petković: Zenica otvaranjem studija drvoprerade postaje centar u BiH

  ()

  Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici za narednu će akademsku godinu upisati i 40 studenata (25 redovnih i 15 samofinansirajućih) na trogodišnji strukovni studij – Odsjek dizajn i tehnologije u drvopreradi, sa kojeg će dolaziti stručnjaci za tu, brzorastuću privrednu granu u srednjoj Bosni i šire.

  Piše: Vehid Begunić

  – Mašinski fakultet je, zbog postojanja infrastrukture i laboratorija, odabran samo kao lokacija na kojem će biti ovaj studij, za koji je program u 99 posto usaglašen sa njemačkim partnerima. Diploma nije mašinski, nego inžinjer drvoprerade – napominje profesor Darko Petković, voditelj Odjela drvoprerade i dodaje da će biti angažirani i stručnjaci iz privrede.

  Zenica u ovoj oblasti postaje i centar u Bosni i Hercegovini.

  – Naš će cilj biti da studenti ne uče samo tehnologije drvoprerade, nego i dizajna, zatim ekonomske i tehnološke stvari sa aspekta proizvodnje. Odnosno, da budu upoznati s ukupnim poslovanjem firme, jer cilj je dobiti inžinjera koji će razumjeti dizajnera te s njim zajedno doći do proizvoda više dodane vrijednosti – ističe profesor Petković, naglašavajući kako će im od velike koristi biti i nacionalna laboratorija za ispitivanje proizvoda u drvopreradi koja je smještena u Zenici.

  Edukaciju studenata i novi studijski program razvijat će i s inostranim partnerima iz Hanovera, Rozenhajma i Berna, zatim regionalnim partnerima – Šumarskim fakultetom iz Beograda (Odsjek za namještaj) i Šumarskim fakultetom u Sarajevu.

  – Naravno, bit će uključeni i kolege sa Arhitektonskog fakulteta i Akademije umjetnosti iz Sarajeva i Banja Luke. Vjerujem da će ovakav, multidisciplinaran pristup u narednim godinama dati izlazne kadrove čije će kompetencije biti značajno veće nego što ih imaju sadašnji diplomanti klasičnih studija – kaže profesor Petković.

  Napominje kako  srednje-tehničke škole, koje su osnovane  60-ih i 70-ih godina prošlog vijeka, i dalje imaju vrlo klasična zanimanja, tipa stolar ili tehničar drvoprerade, a i to je samo na dva mjesta u Zeničko-dobojskom kantonu kantonu – u Tešnju i u Zavidovićima.

  – Dominantna radna snaga u našim drvoprerađivačkim firmama su prekvalifikovani gimnazijalci, kuhari, saobraćajni tehničari… Takva situacija nije i u zemljama okruženja, čije se šumsko bogatstvo ne može mjeriti s onim u BiH. Srbija ima 11 škola koje u naslovu imaju dizajn. Hrvatska, isto ima takve škole, a u BiH su dvije takve škole, od kojih nijedna nije eksplicitno posvećena drvetu. Beograd ima srednju tehničku školu Drvo-art, koja postoji 120 godina, a najbliža šuma je tek na 100 kilometara – pojašnjava  Petković.

  Zato je, dodaje on, nevjerovatno da se ne vrši transformacija školstva prema djelatnosti koja je jedna od najinteresantnijih u BiH.

  – Zašto naša djeca u Tešnju, Zavidovićima, Zenici, Vitezu, Fojnici… ne bi učili, na primjer, dizajn već u srednjoj školi i onda dolazili na fakultet?! Onda bi, sigurno, i benefiti drvoprerađivačkog sektora u BiH bili značajno veći – kaže Petković.

  ZDK će, kao prvi kanton u BIH, najavljuje  Petković, vrlo brzo donijeti i Zakon o dualnom obrazovanju, koji će omogućiti da studenti tokom studija i po nekoliko sedmica provode u proizvodnim pogonima.

  – Ako budu dominantno studenti iz privrede, spremni smo da nastavni proces organiziramo i u popodnevnim satima. Sve da bismo bili najbolji servis firmama – kaže profesor Petković.

  (FENA) B.D.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO