Pfizerova vakcina odobrena za hitnu upotrebu u SAD-u

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je vakcinu Pfizera i BioNTecha protiv koronavirusa za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama.

Milioni doza Pfizerovih vakcina protiv koronavirusa uskoro će biti isporučeni širom SAD-a, tako da vakcinisanje počinje za nekoliko dana, piše CNN.

Odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima znači upravo ono što naziv sugeriše tj. da FDA daje odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima, a Pfizer će morati podnijeti zasebnu prijavu ukoliko želi da ga FDA u potpunosti licencira.

“Ovo odobrenje predstavlja značajnu prekretnicu u borbi sa razornom pandemijom koja je pogodila toliko porodica u SAD-u, ali i ostatku svijeta”, rekao je direktor FDA Stephen Hahn.

Savezne američke države će u startu dobiti 2,9 miliona vakcina da podijele, a bit će namijenjene zdravstvenim radnicima i starijim osobama koje zahtjevaju posebnu njegu. Oni se sada smatraju prioritetom u vakcinisanju, a to bi moglo značiti da će milioni Amerikanaca mogli biti vakcinisani protiv korone već do kraja ove godine.

Oduševljenje informacijom da je FDA dao zeleno svjetlo nije krio ni odlazeći predsjednik Donald Trump kazavši da je ovo čudo medicine i veliko dostignuće.

Pfizerova vakcina već je odobrena u Velikoj Britaniji, Bahreinu, Kanadi, Meksiku i Saudijskoj Arabiji, a zahtjeva i posebno skladištenje na temperaturi od -70 do -80 stepeni Celzijusa.

Američki FDA je odobrio vakcinu nazvanu BNT162b2 za hitne slučajeve, a nakon ispitivanja u kojem je sudjelovalo više od 43.000 ljudi, a Pfizer i BioNtech saopćili da ima 95-postotnu učinkovitost.

Koronavirus je u SAD-u odnio blizu 300 hiljada života, a 1,5 milion širom svijeta.

Nakon odobrenja Pfizerove i BioNtechove vakcine, sada je na čekanju ostalo odobrenje za Moderninu vakcinu koja ima 94-postotnu efikasnost.

Farmaceutski gigant Pfizer i njegov njemački partner BioNTech namjeravaju proizvesti ukupno 1,3 milijarde doza tokom 2021. godine, no veliki dio vakcina su već unaprijed naručile Velika Britanija, Japan, SAD i Evropska unija. Te države, koje su kupile stotine miliona doza, predstavljaju samo 14 posto globalne populacije. Pfizer je već prodao 82 posto zaliha vakcina nekim od najbogatijih zemalja na svijetu

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU