Počelo probijanje tunela na Kobiljoj Glavi u Sarajevu

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta obišao je radove na izgradnji tunela Kobilja Glava, prvog koji gradi Kanton Sarajevo. 

Radovi su podijeljeni u dvije sekcije, a prva podrazumijeva izgradnju tunela, čije je probijanje počelo, nakon svih završenih aktivnosti i radova. Druga podrazumijeva izgradnju trase i kružnog toka za povezivanje Prve transverzale, tunela sa magistralnim putem M-18 u vogošćanskom naselju Hotonj. 

– Veliki posao je iza nas, a mnogo posla nas još čeka. Izgradnja ovog tunela od velikog je značaja za svakog stanovnika Kantona Sarajevo, ali i Federacije. Njegovom izgradnjom i izgradnjom ceste koja će se spojiti sa magistralnom cestom M18, poboljšat će se povezanost općina, kantona, smanjit ćemo gužve, koje su trenutno izuzetno velike, povećat ćemo sigurnost svih učesnika u saobraćaju. Ovo je jedan od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata, a njegovom realizacijom će se potpuno promijeniti slika Sarajeva – izjavio je ministar Šteta prilikom posjete gradilištu.   

Pored tunela sa dvije cijevi, čije su dužine 682 i 678 metara, i trase za spoj na magistralnu cestu, bit će izgrađene kolovozne trake, pješačke i biciklističke staze. 

Projekt se provodi u skladu sa procedurama EBRD-a, vrijednost ugovora je nešto više od 31 miliona eura bez PDV-a, a rok za izgradnju obje sekcije je dvije godine od početka radova, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU