Počeo 8. Festival Glumca BiH

Sinoć /2.9.2021./ je na, Velikoj sceni Narodnog univerziteta u Konjicu, počeo 8. Festival Glumca BiH.

Festival je otvorio načelnik Općine Osman Ćatić „Dobro došli u Konjic na Festival Glumca BiH. Kao domaćini smo već osmu godinu originalni na karti kulturih događaja Bosne i Hercegovine, jer jedino Grad Konjic može s ponosom reći da je domaćin jedinog Festivala posvećenog isključivo glumicama i glumcima, najvažnijim činiocima jedne predstave. To posebno cijeni i prepoznaje konjička publika. Konjic ima velikane, Konjičane koji su svojim djelima već odavno ovaj grad učinili internacionalnim, a danas ovim projektom, njegovim bosanskohercegovačkim i regionalnim karakterom, želimo reći da smo grad otvoren za sve dobronamjerne ljude i takvi želimo i ostati. Poštovane glumice i glumci koji stižete u naš grad iz najboljih teatarskih kuća: Dobro nam došli!“ – ovim riječima večeras je načelnik Općine Konjic Osman Ćatić otvorio 8. Festival Glumca BiH u Konjicu.

Pokrovitelji Festivala su Općina Konjic i PD Igman d.d. Konjic. Podršku projektu su pružili i Ministarastvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i Fondacija za muzičke scenske i likovne umjetnosti u Sarajeuvu kroz program „Teatar Baština, Konjic 2021“.

Direktor Narodnog univerziteta Konjic Benjamin Mušinović pozvao je konjičku publiku da uživa u teatarskim ostvarenjima poštujući epidemiološke mjere. – Festival glumca BiH sa nestrpljenjem očekuju i glumci i posjetioci, a 8. sezona Festivala predstavlja 9 predstava iz 6 profesionalnih teatarskih kuća iz BiH uz 3 gostujuće produkcije iz Beogarada, Zagreba i Novog Sada, te iznimno sadržajan Off program – kazao je Mušinović, naglašavajući važnost kontinuirane podrške koju od samog početka pruža Generalni sponzor Kompanija Bosnalijek, te činjenicu da ovaj projekt od prošle godine u svojstvu Zaltnog sponzora prati Kompanija BH Telecom. Mušinović je, između ostalog rekao, da će zatvaranje pratiti muzički program u izvođenju Instituta za muziku, teatar i multimediju Sarajevo, te da će ponovno žiriranje pripasti konjičkoj publici.

Nakon ceremonij otvaranja Ansambl Sarajevskog ratnog teatra SARTR je izveo predstavu “Bullying Colection“, u režiji Aleša Kurta. Publika je višeminutnim aplauzom, sa do sada neviđenim oduševljenjem,  pozdravila glumice i glumce: Selmu Alispahić, Anu Miu Karić, Seada Pandura, Jasenka Pašića, Davora Sabu, Maju Salkić, Adnana Kresu i Dženana Džanić

Već u ponedjeljak, 6.septembra 2021. godine, na repertoaru 8. Festivala Glumca BiH je Ansambl Bosanskog Narodnog pozorišta iz Zenice, sa komedijom “SAKATI BILLY SA INIŠMANA“, u režiji Predraga Štrbca.

Igraju: Anđela Ilić, Sabina Kulenović, Adis Mehanović, Nusmir Muharemović, Faketa Salihbegović Avdagić, Zlatan Školjić, Siniša Vidović, Mugdim Avdagić i Tamara Miličević-Stilić.

počeo 8. festival glumca bih
počeo 8. festival glumca bih
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU