Podignuta optužnica za ratne zločine na području Travnika i Kneževa

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su tokom proteklog rata na području Travnika i Kneževa počinili ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Optužnica je podignuta protiv Boška Peulića, rođenog 1947. godine u opštini Prnjavor, državljanina BiH i Republike Srbije, Petra Đurića, rođenog 1954. godine u opštini Kneževo, državljanina BiH, te Davora Peulića, rođenog 1970. godine u Ljubljani, Republika Slovenija, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata i oružanog sukoba, u periodu od početka mjeseca maja do kraja mjeseca oktobra 1992. godine, u svojstvu: optuženi Boško Peulić, komandant Krajiškog korpusa, Petar Đurić, komandira jedinice Vojne policije Vojske Republike Srpske i Davor Peulić, komandira centra veze VRS, postupali suprotno odredbama Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata.

Prema navodima optužnice, optuženi Boško Peulić, tereti se da je znao za zločin koji su počinili njemu podređeni pripadnici, ubistvo trinaest ratnih zarobljenika – pripadnika HVO-a Travnik na platou Galica, planina Vlašić, opština Travnik, dana 15. maja 1992. godine, te da je kao nadređeno i odgovorno lice za bezbjednost tih civila i ratnih zarobljenika, propustio poduzeti potrebne i razumne mjere da spriječi ubistva i nečovječna postupanja, niti da njemu podređene počinioce tih ubistava kazni.

Oni se terete da su zajedno u svojstvu komandanta i komandira vojske, učestvovali u nezakonitom zatvaranju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim civilima i ratnim zarobljenicima u improvizovanom zatvoru – podrumskim prostorijama PTT-a Skender Vakuf (Kneževo), držeći ih u nehumanim uslovima, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nanošenja fizičkih i psihičkih povreda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo trajnim i teškim fizičkim i psihičkim povredama kod većeg broja zatvorenih osoba.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 67 svjedoka i prilaganjem oko 186 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU