Podignuta optužnica zbog neplaćanja poreza u iznosu od oko 75.000 KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu zbog neplaćanja poreza protiv Elvire Bajramović, direktorice i ovlaštene osoba za postupanje u pravnoj osobi-preduzeću “HETA” d.o.o. Tešanj i vlasnice obrta Uslužna djelatnost Agencija “ELBA” Visoko, te protiv pravne osobe “HETA” d.o.o. za posredovanje, trgovinu i usluge Tešanj.

Optužena se tereti da je radi izbjegavanja plaćanja poreza na dodanu vrijenost (PDV-a) državi Bosni i Hercegovini, kao i spriječavanja organa UINO BIH da izvrši prinudnu naplatu poreznih dugovanja u iznosu od 75.591,02 KM, novčana potraživanja koja je preduzeće “HETA” d.o.o. imalo od drugih pravnih osoba u iznosu većem od 1 milijun KM, fiktivnim ugovorima preusmjeravala na račune poduzeća “ELBA” Visoko, kako potraživanja ne bi bila uplaćena na račune poduzeća “HETA” d.o.o., odakle bi mogla biti prinudno naplaćena od poreznih organa Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Nakon toga optužena je putem fiktivnih cesija između dvije pravne osobe, zatvarala potraživanja i podizala novac, koji bi na taj način ostao nedostupan poreznim organima za naplatu dugovanja.

U optužnici se navodi da je optužena na taj način prenijela, odnosno isplatila na svoje račune iznose od ukupno 451.920,00 KM kako bi onemogućila izvršenje prinudne naplate poreznog duga u iznosu od 75.591,02 KM, a što je UINO BiH pokušala učiniti.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

bhrt.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU