Podržana inicijativa penzionera da se ide ka povećanju penzija

Upravni odbor Zavoda penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH jučer je u Goraždu održao 18. redovnu sjednicu. Prilika je iskorištena i za susret sa zvaničnicima BPK-a Goražde te posjetu lokalnom Udruženju penzionera.

Direktor Zavoda PIO/MIO FBiH Zijad Krnjić naglasio je da je praksa da se sjednice UO svakog mjeseca održavaju u drugom gradu i kantonu FBiH.

“Sastali smo se i s predstavnicima institucija ovog kantona i Udruženja penzionera i razgovarali o saradnji Zavoda i BPK gdje smo konstatirali da nemamo gotovo nikakav problem i da imamo vrlo dobru komunikaciju. Takođe, razmijenili smo mišljenja kako bi ovaj kanton i federalni Zavod mogli i mimo redovne zakonske obaveze prema penzionerima, pomoći rad udruženja i doprinijeti poboljašnju socijalnog statusa penzionera”, kazao je Krnjić.

O potrebi međusobne saradnje svjedoči i težak položaj u kojem se i u FBiH nalazi ova populacija.

“Penzije su i u bogatim zemljama male za penzionere koji ih primaju i to je vječni problem koji će biti i kod nas. Na federalnom nivou su poduzete značajne sistemske mjere da taj status i realna vrijednost njihovih primanja bude kontinuirano veća, a u okviru saradnje kantona, zajednica, zavoda i udruženja penzionera takođe ima prostora za djelovanje. U udruženju penzionera su izrazili zadovoljstvo da imaju jako konstruktivnu saradnju sa BPK i neke konkretne stvari koje će se dešavati ove godine bit će dosta korisne”, kazao je Krnjić.

Predsjednik UO federalnog Zavoda PIO/MIO Muhamed Ramović kazao je da je na jučerašnjoj sjednici tog tijela razmatran obiman dnevni red.

“Gorući problem u Federaciji i državi su minimalne penzije i mi smo kao UO, a i direktor i menadžment federalnog Zavoda podržali su inicijativu penzionera da se ide ka povećanju penzija i mi se nadamo da će se to u ovoj godini desiti u jednom većem obimu, sredstava ima da se penzije povećaju. Vrlo je važno da nemamo nikakvih nesporazuma, danas smo imali i strategiju i finansijski plan za 2022. i druge tačke, nema neriješenih pitanja i sve odluke donosimo jednoglasno”, kazao je Ramović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća potcrtala je da Vlada BPK Goražde radi sve što je u njenoj moći, da u skladu s finansijskim mogućnostima pomogne ovu populaciju.

“Zahvalni smo čelnim ljudima na njihovim naporima da penzije budu redovne, a mi sa svoje strane takođe pomažemo Udruženje penzionera u dijelu gdje im nisu dovoljna njihova sredstva kako bi prije svega pomogli najugroženijim kategorijama, a to su oni penzioneri s minimalnim penzijama. U toku prošle godine imali smo nekoliko takvih intervencija prema udruženju, a ono što smo obećali i planirali u toku 2022. godine jesu takođe finansijska sredstva, gdje ćemo takođe djelovati kada oni iskažu potrebu”, kazala je Obuća. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU