Sutra obaveza poštivanja 11. jula – Dana žalosti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je odluku, kojom je 11.juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, proglašen Danom žalosti na teritoriji Federacije BiH.

Stoga, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) poziva sve privredne subjekte, vlasnike ugostiteljskih objekata i sve građane Kantona Sarajevo da poštuju tu odluku.

Tim povodom inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove će vršiti pojačan nadzor i kontrolu poštivanja Dana žalosti.

Radi izražavanja saučešća i suosjećanja s porodicama žrtava, te sjećanja na taj tragični dan kada je, prije 24 godine, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, zastave na institucijama FBiH biće spuštene na pola koplja.

Na Dan žalosti u Kantonu Sarajevo ne mogu se održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima, kao ni druge svečanosti, osim onih koje su tematski vezane za obilježavanje genocida u Srebrenici.

Od svih privrednih subjekata i ugostiteljskih objekata na području KS očekuje se da, radi pijeteta prema žrtvama, sutra- 11.jula, ne puštaju muziku, a od građana da na javnim mjestima poštuju obavezu obilježavanja Dana žalosti.

Pozivaju se građani da ukoliko uoče nepoštivanje federalne Odluke o proglašenju Dana žalosti u KS, to odmah prijave na dežurni telefon KUIP-a 770-156 ili putem vibera na broj 061 160 926, radi pravovremenog djelovanja inspekcijskih organa.

Također, sanitarni inspektori od prošle sedmice provode kontrolu zdravstvene ispravnosti vode za piće iz cisterni, koja je namijenjena učesnicima Marša mira i posjetiocima u Potočarima, saopćeno je iz KUIP-a.

Evropski parlament i parlamenti mnogih država, kao i brojne međunarodne organizacije su 11. juli proglasile Danom sjećanja na žrtve genocida počinjenog nad Bošnjacima Srebrenice.

U Memorijalnom centru u Potočarima sutra će biti ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida.

(FENA) E.F.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU