POGAĐA I MLADE I STARIJE SZO proglasila usamljenost globalnim zdravstvnim problemom

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je usamljenost hitnom globalnom zdravstvenom prijetnjom, koju američki sekretar za zdravstvo upoređuje sa štetnim uticajem pušenja 15 cigareta dnevno.

Nije ni čudo, imajući u vidu na koji način se globalna pandemija korona virusa odrazila na društveni život pojedinaca širom svijeta. Izolacija je bila glavna mjera odbrane od kovida. U naredne tri godine, komisija će se fokusirati na načine za suočavanje sa „zdravstvenom prijetnjom“ globalne epidemije usamljenosti, koristeći posljednja naučna dostignuća i osmišljavajući strategije koje će pomoći ljudima da prodube svoje društvene veze.

Vivek Murti, koji je pisao i opširno govorio o rizicima društvene izolacije naglasio je da je usamljenost „potcijenjena“ prijetnja zdravlju koja je sada postala široko rasprostranjena.

„Predugo je usamljenost bila skrivena, nevidljiva i potcijenjena, a uzrokovala je mentalne i fizičke bolesti“, naglasio je Murti.

Pandemija kovida 19 koja je dramatično uticala na ekonomsku i društvenu aktivnost, uticala je i na povećanje usamljenosti, ali istovremeno je skrenula pažnju na važnost ovog pitanja. Takođe, često se navodi da su samo strariji ljudi usamljeni, ali istraživanje sprovedeno u 142 zemlje objavljeno prošlog mjeseca pokazalo je da se skoro jedna od četiri odrasle osobe osjeća veoma ili prilično usamljeno. Djeca takođe nisu imuna. Neka istraživanja su otkrila da se više od polovine djece i adolescenata bar neko vrijeme osjećalo usamljeno.

Kod starijih odraslih osoba, usamljenost je povezana sa 50 odsto povećanim rizikom od razvoja demencije i 30 odsto povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti ili moždanog udara.

Zbog čega je usamljenost postala globalni zdravstevni problem govori i podatak da su veće vjerovatnoće da će usamljeni adolescenti napustiti studije. Takođe, usamljenost utiče i na ekonomski položaj jer osjećaj isključenosti i odbačenosti na poslu dovodi do slabijih rezultata, prenosi RTS.

BONUS VIDEO:

POGAĐA I MLADE I STARIJE SZO proglasila usamljenost globalnim zdravstvnim problemom appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU