Zobene pahuljice vrlo su hranjiv, ali često zaboravljen izvor bjelančevina, ugljikohidrata i drugih nutrijenata koji snaže organizam.
Sadrže visok postotak prehrambenih vlakana koji poboljšava probavu, ali i snižava razine lošeg kolesterola te potpomažu zdravlju cijelog kardiovaskularnog sustava.
Riječ je vrlo zasitnoj namirnici – u stotinu grama zobenih pahuljica naći će se oko 350 do 400 kalorija – koja je cjenovno prihvatljiva svakom džepu.
Iako postoje i skuplje organske verzije, većina hrvatskih supermarketa prodaje barem jedan brend pakiranja zobenih pahuljica od pola kilograma po cijeni od otprilike 1 KM.
Zobene pahuljice imaju i relativno dug rok trajanja – oko godine dana. Pohranite li ih na sigurno mjesto u čistu i suhu staklenku, potrajat će i duže od tog roka. Riječ je namirnici koju se itekako isplati imati u smočnici.
Povrh svega, zobene pahuljice vrlo su fleksibilne te pomažu u pripremi brojni slatkih i slanih jela. Evo kako ih možete iskoristiti i u vlastitoj kuhinji.
ZOBENA KAŠA
Sa zobenim pahuljicama možete napraviti ukusnu zobenu kašu. Najjednostavniji recept podrazumijeva korištenje svega triju namirnica: zobenih pahuljica, vode i banane. No ovisno o vašem ukusu i dostupnim sastojcima u kašu možete staviti i različita mlijeka, orašaste plodove, sjemenke, bobičasto voće i slično.
SMOOTHIE
Ako vam se ne daju kuhati zobene pahuljice, smutite smoothie koristeći praktički iste namirnice. U blenderu pomiješajte pahuljice s mlijekom, bananom, voćem, zaleđenim špinatom ili blitvom, a izbor dobrih masnoća ponudit će i maslac od kikirikija ili nekih drugih orašastih plodova.
KEKSI SA ZOBENIM PAHULJICAMA
Od zobenih pahuljica možete brzinski napraviti i fine, zdrave kekse. Dovoljno ih je pomiješati sa zrelom bananom i nešto čokolade za kuhanje.
PALAČINKE
Zobene pahuljice sameljite u blenderu ili sjeckalici pa ih dodajte ostalim sastojcima za palačinke umjesto klasičnog brašna, piše Zadovoljna.hr.
MUFFINI S JABUKOM I ZOBENIM PAHULJICAMA
Zobene pahuljice sastavni su dio i recepta za fine muffine s dodatkom jabuke.
ZOBENE PAHULJICE U POVRTNIM POPEČCIMA
Zobene pahuljice možete iskoristiti i u pripremi slanih jela. Često se upotrebljavaju kao “vezivno tkivo” u pripremi povrtnih popečaka.
S njima možete napraviti i fine vegetarijanske burgere od graha.
Sastojci za vege burger:
250 grama kuhanog graha
65 grama zobenih pahuljica
1 luk
1 mrkva
ulje za pirjanje
soli i papar po želji
Priprema:
- Na ulju popirjajte sitno nasjeckani luk i naribanu mrkvu dok ne omekšaju.
- U sjeckalici pomiješajte kuhani grah, zobene pahuljice i prepirjano povrće te začine po želji.
- Dobivenu smjesu stavite u hladnjak na otprilike pola sata.
- Od dobivene smjese formirajte burgere. Ako vam se smjesa čini prevlažna, dodajte još malo zobenih pahuljica.
- Dobivene popečke pržite na ulju otprilike dvije do tri minute sa svake strane. Poslužite u pecivu s prilogom po želji.