Posjetitelji iz BiH ponovo u Nacionalnom parku Una, ubrzo i odluka o Una regati

Direktor Javnog preduzeća “Nacionalni park Una” Amarildo Mulić potvrdio je kako su sve najatraktivnije destinacije u parku ponovo otvorene za posjetitelje i rekreativce.

Ovo znači da je NP Una počela turistička sezona koja je prolongirana vanrednim okolnostima zbog pandemije koronavirusa.

“Posjetitelji iz Bosne i Hercegovine su ponovo u Nacionalnom parku Una i nadamo se kako je to samo uvod i u brzo omogućavanje dolaska turista iz inostranstva. Trenutni broj posjeta je daleko od onog što smo mi prognozirali i očekivali, ali s obzirom na okolnosti moramo biti zadovoljni. Bili smo uvjereni da već ove godine možemo nadmašiti prošlogodišnju brojku od 120.000 posjeta, ali koronavirus nas je orijentirao na poboljšavanje ponude i infrastrukture, kako bismo to uspjeli dogodine”, kazao je Mulić.

Istaknuto je kako će se protekla tri mjeseca bez posjetitelja itekako posljedično odraziti na kompletnu turističku sezonu u Unsko-sanskom kantonu, ali i da je u tom periodu u Nacionalnom parku Una počela realizacija važnih infrastrukturnih projekata.

“Već je počela gradnja vodovodnog sistema Orašac – Ćelije – Štrbački buk, što je preduslov za prvu fazu asfaltiranja putne dionice do najatraktivnije destinacije u našem nacionalnom parku. Financijska sredstva je osigurala Vlada Federacije BiH, tako da relativno brzo možemo očekivati završetak oba projekta”, dodao je direktor JP “Nacionalni park Una”.

Odluka o održavanju ili otkazivanju ovogodišnjeg izdanja tradicionalne sportsko – turističke manifestacije “Una – regata” bit će donesena početkom juna, nakon što se detaljno analiziraju i provjere mogućnosti i opravdanost održavanja takvog događaja.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU