Potpisan Kolektivni ugovor, povećanje plate zdravstvenim radnicima u SBK – TNTPortal

Ugostitelji sa područja Srednjobosanskog kantona, od sutra mogu usluživati goste i u zatvorenom prostoru, uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera, a zabrana kretanja je usklađena sa federalnom odlukom i odnosi se na peripod od 21 do pet sati ujutro. Zaključeno je ovo između ostalog na vanrednoj sjednici  kantonalne Vlade u Travniku.

Prateći epidemiološku situaciju na području ovog kantona, istaknuto je da su pooštrene epidemiološke mjere očigledno polučile pozitivne pomake u borbi sa pandemijom Covida-19.

„Bilježimo blagi pad sedmodnevne incidencije, novooboljelih sa 95 na 100.000, pali smo na 89 na 100.000, pa na 67 na 100.000 i to je zaista nešto što nas hrabri“, smatra dr.Sead Karakaš, direktor Zavoda za javno zdravstvo SBK.

Međutim, smanjenje broja oboljelih ne znači automatski i rasterećenje bolničkih kapaciteta u kojima su pacijenti s najtežom kliničkom slikom kojima je neophodno dugotrajno liječenje. Zaključeno je da donesene mjere ostaju na snazi, te je zatraženo da inspektori i policija kontroliraju njihovo provođenje. U zgradi Vlade potpisan je dugo čekani kolektivni ugovor sa sindikatima radnika u zdravstvu koji će se primjenjivati od jula ove godine.

„To pretežno znači uvećanje plaća svim radnicima uposlenim u zdravstvu negdje u prosjeku između 50 i 60 KM“, kaže dr.Armin Kukić, predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu.

„U praksi to znači da bi postojeća prava bila ista do kraja šestog mjeseca, ukupna vrijednost povećanja kolektivnog sporazuma za ovu godinu iznosi na godišnjoj razini oko 2,5 miliona maraka“, kazao je Anto Matić, ministar zdravstva i socijalne politike SBK.

To praktično znači da će Zavod zdravstvenog osiguranja za prava iz kolektivnog ugovora za zdravstvene radnike, članove oba sindikata, ove godine izdvojiti tek polovinu ili 1,3 miliona maraka.

federalna.baIzvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU