Potpuno vakcinisanim osobama ne treba treća doza

Američki zdravstveni zvaničnici saopštili su nakon sastanka sa proizvođačem vakcina “Pfizer” da Amerikancima koji su potpuno vakcinisani protiv virusa korona nije potrebna treća doza

“Pfizer” je objavio prošle sedmice da planira da zatraži od američkih regulatora odobrenje za dodatnu dozu vakcine, na osnovu dokaza o povećanom riziku od infekcije šest mjeseci nakon imunizacije i širenja delta varijante virusa.

Zvaničnici Odjeljenja za zdravlje i usluge (HHS) imali su sastanak sa predstavnicima “Pfizera” o najnovijim, preliminarnim podacima o vakcinama i nastaviće u budućnosti diskusiju o tome kada i da li je potreba nova doza za pojačavanje imuniteta, rekao je portparol ove službe.

“Pfizer” je saopštio da planira da objavi jasnije podatke u nekom od stručnih žurnala.

Portparol kompanije Sharon Castillo rekla je da “Pfizer” i administracije SAD dijele osjećaj urgentnosti da se ostane ispred virusa koji izaziva Covid 19 i da postoji dogovor da naučni podaci diktiraju sljedeće korake u striktnom regulatornom procesu.

Širenje delta varijante, koja je prvi put detektovana u Indiji, pojačala je bojazan u vezi sa time da li vakcine pružaju dovoljno zaštite i od ovog soja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU