Povratak na posao usred pandemije/ Kako se ponašati u prostoru koji dijelite s kolegama


Mjesecima nakon što je koronavirus obavio cijeli svijet, brojne zemlje počele su predstavljati planove povratka u normalu, a jedan od njih je i siguran povratak radnika u kancelarije.

S obzirom da se SARS-CoV-2 prenosi bliskim kontaktom, švicarski IQ Air predstavio je nekoliko smjernica kojih bi se trebali pridržavati uposlenici pri povratku u urede nakon višemjesečnog rada od kuće.

Šta možete uraditi?

Udaljite se od kolega najmanje dva metra u slučaju da kišete ili kašljete.

Ne dijelite posuđe, šoljice za kafu, olovke ili rokovnike s kolegama u uredu.

Ne dolazite u kontakt s drugim ljudima. To uključuje rukovanje, zagrljaje i druge uobičajene oblike fizičkog kontakta s kolegama.

Poslovne sastanke održavajte s manjim brojem ljudi u prostorima gdje je moguće držati distancu od dva metra ili praktikujte video konferencije.

Dezinfekcija radnih površina

Koronavirus se može zadržati na gotovo svakoj površini, od plastike, drveta, metala, odjeće i slično. Kada respiratorne kapljice osobe koja je pozitivna na virus dostignu do ovih površina, zaraza se može prenijeti na drugu osobu koja dodirne kontaminirane površine. Stoga je dezinfekcija radnog prostora od primarne važnosti.

Nemojte dodirivati vaše lice prilikom boravka u uredu. Pokušajte nositi masku koja će vas podsjećati na potrebu izbjegavanja kontakta vaših ruku i lica.

Često perite i dezinficirajte ruke. Na ovaj način umanjujete rizik od zaraze u slučaju da nesvjesno dodirujete vaše lice.

Pokrijte lice prilikom kašljanja i kihanja. Nošenje platnene maske sprečava rasipanje respiratornih kapljica po radnoj površini. Izbjegavajte stalnu kupovinu medicinskih zaštitnih maski s obzirom da su prijeko potrebne zdravstvenim radnicima.

Promijenite odjeću i dezinficirajte obuću kada dođete kući. Nakon što završite s presvlačenjem i skidanjem obuće, odmah operite i dezinficirajte ruke kako biste ostali sigurni u vašoj kući.

IQ Air podsjeća i na potrebu stalnog provjetravanja kancelarija kako bi se izbjeglo eventualno zadržavanje virusa u zraku.

“Iako postoji sve više dokaza da bi broj novozaraženih mogao početi padati usljed restriktivnih epidemioloških mjera, opasnost od koronavirusa i dalje je stvarna. Obavezno poduzmite odgovarajuće mjere kako biste se zaštitili”, poručuju iz IQ Air.

IZVOR: Klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU