Poznat podatak koliko je do sada BiH imala predstavnika u UEFA klupskim takmičenjima kao i koji klubovi imaju najviše nastupa, NK Jedinstvo iz Bihaća prvi predstavnik BiH u evropskim takmičenjima!

Bosnu i Hercegovinu u takmičenjima pod okriljem UEFA predstavljalo je do sada 17 klubova, i odigrali su ukupno 276 utakmica.

Gledajući prema takmičenjima, u Ligi evropskih prvaka klubovi iz BiH su odigrali 54 utakmice, u Europa ligi i Kupu UEFA 192 utakmice, te 30 u Intertoto kupu.

Ukoliko se pogledaju nastupi po klubovima, FK Sarajevo je odigralo najviše utakmica u evropskim takmičenjima, njih 60, potom, na drugom mjestu nalazi se NK Široki Brijeg, koji je odigrao 54 utakmice, zatim, treći je FK Željezničar iz Sarajeva sa 50 nastupa, nadalje, četvrti je HŠK Zrinjski iz Mostara sa 48 utakmica u UEFA takmičenjima, dok preostalih trinaest klubova koje su predstavljale BiH u evropskim takmičenjima su odigrali ukupno 64 utakmice.

Bosnu i Hercegovinu je u pretkolima Lige evropskih prvaka predstavljalo je osam klubova, i to najviše puta Željezničar iz Sarajeva sa 14 nastupa, potom, Zrinjski iz Mostara sa 12 nastupa, zatim Sarajevo sa 10 nastupa, nadalje, Široki Brijeg sa 6 nastupa, dok su Brotnjo iz Čitluka, Leotar iz Trebinja, Alfa Modriča, i Borac iz Banjaluke imali po jedan nastup.

U pretkolima Evropa lige i Kupu UEFA BiH je predstavljalo četrnaest klubova, i to FK Sarajevo u oba takmičenja zajedno ima 50 odigranih utakmica, potom, Široki Brijeg, koji je odigrao 48 utakmica u Evropa ligi i Kupu UEFA, zatim, Željezničar je odigrao 36 mečeva, nadalje, Zrinjski je odigrao 30 mečeva, dok su ostalih klubova odigrali znatno manje mečeva, broj svakog od deset preostalih klubova je jednocifren.

Šest klubova iz BiH je igralo u Intertoto kupu, a to su Sloboda iz Tuzle, Zrinjski iz Mostara, Čelik iz Zenice, Slavija iz Istočnog Sarajeva, Brotnjo iz Čitluka, te Jedinstvo iz Bihaća, koji je ujedno i prvi predstavnik nezavisne BiH u evropskim takmičenjima.

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU