-11.2 C
Sarajevo
Nedjelja, 23 siječnja, 2022
Još

  PRAVO GLASA PRAVO DOBRO/ Grupa 9 poziva mlade na izbore

  Grupa 9 kao višestranačka grupa mladih političara i političarki iz devet parlamentarnih stranakau Bosni i Hercegovini pokrenula je zajedničku GOTV (Go Out To Vote – izađi i glasaj!) motivacionu kampanju “PRAVO GLASA PRAVO DOBRO”.

  Cilj kampanje „PRAVO GLASA PRAVO DOBRO“je povećanjeizlaznosti mladih na izborima u našoj zemlji, posebno onih koji glasaju prvi put.

  Mladi između 18 i 30 godina čine 17,27 posto biračkog tijela u Bosni i Hercegovini, a izlaznost u zadnjih 10 godina kreće se oko 50 posto. Preko 31 posto mladih gotovo da nema nikakvo saznanje o funkcionisanju njihovih lokalnih zajednica. Zato je važno da mladi shvate da su oni petina biračkog tijela i da imaju moć, te da ne smiju dozvoliti da drugi umesto njih donose političke odluke važne za njihovu budućnost!”, poručuju iz Grupe 9 i pozivaju mlade da izađu na izbore.

  - Oglašavanje -

  U prethodnom periodu, članovi Grupe su razvili i prezentirali javnosti politiku, čiji je fokus bio na aktivnim mjerama za zapošljavanje mladih. Trenutno članovi Grupe rade na razvoju inicijative za uvođenje kategorije samozaposlenika u bh. zakonodavstvo, čime bi se stvorile prilike za zapošljavanje mladih i njihov ostanak u zemlji. Tokom kampanje bit će predstavljen i priručnik za mlade koji se prvi put kandiduju na izborima te priručnik za mlade koji glasaju prvi put.

  Aktivnosti Grupe 9 odvijaju se uz podršku programa Nacionalnog demokratskog instituta u BiH koji je finansiran od strane NED (Nacionalne Zadužbine za Demokratiju).

  Iz Grupe 9 pozivaju mlade iz cijele Bosne i Hercegovine da ih posjete na društvenim mrežama gdje mogu naći zanimljive i korisne dodatne informacije o njihovom dosadašnjem radu te i dodatne materijale koji se odnose na teme kao što su politička kampanja i kako postati osviješten glasač/ica.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO