Predstavljena knjiga Dželaludina Hodžića ‘Pravo između bioetike i biopolitike’

Knjiga Dželaludina Hodžića “Pravo između bioetike i biopolitike: Filozofija prava Ronalda Dworkina” predstavljena je u Sarajevu u Bošnjačkom institutu.

U koricama je studija, Hodžićeva doktorska disertacija odbranjena prije dvije godine na Pravnom fakultetu Sarajevskog univerziteta pod mentorstvom prof. dr. Jasne Bakšić Muftić.

Tematizira pitanje odgovornosti u biotehničkoj epohi iz perspektive Ronalda Dworkina, jednog od najznačajnijih savremenih filozofa prava.

Dworkin, američki autor, velikan savremene pravne misli, nije dovoljno predstavljen u Bosni i Hercegovini, pa Hodžićevo djelo baca više svijetla na njegovo filozofsko promišljanje. Prvenstveno je namijenjeno stručnoj i naučnoj javnosti, ali iz današnjeg obraćanja više promotora proizilazi da lako može postati blisko širem čitalačkom krugu. Autorov spisateljski talent je osjetan, prema izjavi jednog od promotora dr. Pavla Mijovića.

Iako je u koricama studija, to nimalo nije dosadno već pitko štivo, kazao je Mijović; zbog autorovog umijeća, Dworkin nam postaje blizak, postaje dio nas u određenoj mjeri s njegovim bavljenjem bolnim, kritičnim tačkama američkog društva.

Hodžićeva studija obraća pažnju na aktuelna živa pitanja i dileme; na Dworkinovo razumijevanje bioetičkih i biopolitičkih strujanja, što pitanja života i životnih izazova posmatraju s bipolarnih strana.

Djelo je doprinos recentnoj bogatoj literaturi i predajući ga sudu javnosti, autor se nada, rekao je tokom promocije, da će pobuditi znatiželju šireg čitateljskog kruga.

Izdavač knjige i priređivač događaja u Bošnjačkom insititutu je Centar za kulturu i edukaciju Logos.

Osim Mijovića, djelo su predstavili i preporučili čitaocima dr. Samir Forić i dr. Nasir Muftić.

www.tvsa.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU