Predstavnički dom Parlamenta FBiH za donošenje zakona o zaštiti žrtava nasilja, sjednica završena

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine sinoć je na sjednici prihvatio većinom glasova predloženi zaključak parlamentarne Komisije za ravnopravnost spolova čiji cilj je da Federacija dobije zakon o zaštiti od nasilja u porodici, a uporedo i odgovarajuće izmjene Krivičnog zakona kao akte koji bi sinhronizovano i efikasno zaštitili žrtve nasilja te pooštrili sankcije za nasilnike.

Zaključkom je zapravo Predstavnički dom podržao već započete aktivnosti Federalne vlade odnosno Ministarstva pravde o formiranju radne grupe za izradu prijedloga zakona o zaštiti od nasilja u porodici. Istovremeno je sugerisao uporedne aktivnosti na odgovarajućim izmjenama krivičnog zakonodavstva.

Prije ove tačke dnevnog reda, Predstavnički dom je usvojio Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije. Tačnije, ovaj akt je usaglašen i stoga može stupiti na snagu po objavi u Službenim novinama. Usaglašavanje je bilo potrebno jer je u dva parlamentarna doma prihvaćen ranije u tekstovima koji su se razlikovali zbog jednog broja amandmana prihvaćenih u Domu naroda.

Pošto je večeras i Predstavnički dom odobrio te amandmane, Zakon može stupiti na snagu.

Naime, nijedan od federalnih zakona ne može biti operativan dok ga u istim tekstovima ne prihvate oba doma.

Sjednica Predstavničkog doma završena je sinoć. Datum naredne će biti poznat naknadno.

federalna.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU