Prepoznajte prije nego zaboli: Pet znakova koji upućuju na bubrežni kamenac

Vrlo je važno primijetiti prve simptome i reagirati na vrijeme te konsultirati doktora.

Ljudi su svjesni problema s bubrežnim kamencem od pradavnih vremena, a prvi zapisi o tom oboljenju datiraju još iz 600. godine prije Nove ere, piše Brightside.

Od tog poremećaja, veći rizik prijeti muškarcima nego ženama, a simptomi su često vrlo tihi i prikriveni. Međurim, ako se kamenac počne pomicati, rezultat može biti vrlo intenzivna bol.

Upravo zbog toga, vrlo je važno primijetiti prve simptome i reagirati na vrijeme te konsultirati doktora.

Ovo su neki od najvažnijih i najočitijih simptoma koji bi mogli ukazivati na to da imate bubrežni kamenac.

1. Intenzivna bol

Osjećate li intenzivnu bol u trbuhu, leđima ili preponama, možda je u pitanju bubrežni kamenac. Bol se javlja zato što kamenac može zapeti u uskom mokraćnom kanalu te tako stvoriti pritisak u bubrezima. Kako se kamenac pomiče, bol se može pomicati s leđa prema preponama.

2. Promjene u mokraći i mokrenju

Mokraća se zbog bubrežnog kamenca može promijeniti na nekoliko načina.

– uporan i čest poriv za mokrenjem javlja se kad se bubrežni kamenac pomiče i doputuje do mjehura. To također može izazvati ozbiljnu bol i osjećaj pečenja tokom mokrenja.

– količina urina može se smanjiti što je povezano s kamencem zapelim u mokraćnom kanalu. Kamenac može čak potpuno blokirati prolaz mokraće.

– u urinu se može pojaviti krv za što je također glavni krivac kamenac u urinarnom traktu. Neobičan i neugodan miris mokraće također može biti znak da je u bubrezima došlo do upale koja može dovesti i do zamućenosti urina.

3. Groznica i povišena temperatura

Visoka temperatura uvijek ukazuje na upalu negdje u tijelu, pa tako i u urinarnom traktu ili bubrezima. Upale dodatno kompliciraju stanje s bubrežnim kamencima.

4. Osjećaj mučnine

Mučnina je često praćena povraćanjem. To se događa zato što bubrezi i gastrointestinalni trakt dijele zajedničke nervne spojeve. Do mučnine može doći i uslijed jakih bolova.

5. Osjećaj slabosti i umora

Kad imate kamenac, bubrežna funkcija se smanjuje. Zbog toga se u tijelu može javiti nagomilavanje toksina što pak može utjecati na to kako se osjećate. Možda ćete biti umorniji nego inače ili osjećati jaku bol zbog čega ćete biti općenito slabiji.

U povećanom ste riziku od formiranja bubrežnih kamenaca ako…

– Ne pijete dovoljno vode

– U porodici imate slučajeve pojave bubrežnog kamenca

– Konzumirate puno šećera, soli i poteina

– Uzimate vitamin D i kalcij

– Pretili ste

Izvor:  Brightside

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU