Prijevremeni lokalni izbori u BiH: Kandidat za gradonačelnika Zvornika već pobjednik, Tuzla i Bihać u znaku nezavisnih kandidata

U nedjelju, 5. februara odražat će se prijevremeni izbori za gradonačelnike Tuzle, Bihaća, Zvornika i Srebrenika, te načelnike opštine Bratunac i općine Vogošća.

Građani Tuzle imat će mogućnost gradonačelnika izabrati između pet kandidata od kojih su čak tri nezavisna – Derviš Čičko, Mirnes Ajanović i Halid Žigić dok je Zijad Lugavić kandidat SDP-a, a Omer Berbić Naše stranke.

U Bihaću će se gradonačelnik birati između četiri kandidata, od kojih su dva nezavisni i to Damir Đug i Amarildo Mulić, dok je Adnan Hebibija kandidat SDP-a, a Hamdija Abdić SDA-a.

Gradonačelnik Srebrenika birat će se između dva kandidata i to Adnana Bijelića kojeg podržava koalicija NiP-Naša stranka- SDP i Nermina Tursića iz SDA. Dva kandidata su i u utrci za načelnika općine Vogošća i to Adnan Šerak iz Koalicije NiP-Naša stranka – SDP i Migdad Hasanović iz SDA.

I za načelnika opštine Bratunac su dva kandidata od kojih je jedan nezavisni i to Srđan Rakić, te Lazar Prodanović iz SNSD-a.

Samo jedan je kandidat za gradonačelnika Zvornika i to Bojan Ivanović iz SNSD-a.

Na redovnim biračkim mjestima u Tuzli moći će glasati 111.061 birač, njih 51 iz kategorije lično/odsustvo, 1.400 putem pošte, te 427 putem mobilnih timova.

U Bihaću će na redovnim biračkim mjestima pravo glasa imati 56.726 birača, njih 42 na biračkim mjestima iz kategorije lično(odsustvo, 1.329 putem pošte, te 215 putem mobilnih timova.

Iako je jedan kandidat i koliko god glasova da osvoji bit će izabran, za gradonačelnika Zvornika moći će glasati 51.756 birača na redovnim biračkim mjestima, 1.014 iz kategorije lično/odsustvo, 1.060 putem pošte, te 14 putem mobilnih timova.

U Srebreniku će priliku da glasa imati 38.400 birača na redovnim biračkim mjestima, njih četiri na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 670 putem pošte, a 22 putem mobilnih timova.

Načelnika Vogošće priliku da biraju imat će 27.359 birača na redovnim biračkim mjestima, devet na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 620 putem pošte, te 112 putem mobilnih timova.

Najmanje birača glasat će u Bratuncu i to 16.972 na redovnim biračkim mjestima, 669 u kategoriji lično/odsustvo, 1.116 putem pošte, te 72 putem mobilnih timova.

Birači će moći glasati od sedam do 19 sati, a proces glasanja nadgledat će posmatrači nevladinih organizacija, kao i političkih stranaka.

AA

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU