6 C
Sarajevo
Utorak, 21 ožujka, 2023

Projekt USAID-a i VTKBiH doprinio povećanju izvoza i novim zapošljavanjima

Povećanje izvoza i nova zapošljavanja glavni su rezultati USAID-ovog projekta “Pristup novim tržištima i certifikacija kompanija iz metalskog i drvnog sektora BiH” koji je realizovala Vanjskotrgovinska komora BiH, istaknuto je na prezentaciji koja je održana danas u Sarajevu.

Direktor Agencije za promociju izvoza pri VTKBiH Enes Ališković naveo je da su u okviru tog projekta sufinansirali odlazak bh. kompanija iz metalskog sektora na sajam “Messe 2018”, kao i bh. kompanija iz drvnog sektora na sajam “IMM 2019”.

– Rezultat nastupa sedam bh. kompanija iz metalskog sektora na sajmu u Hanoveru “Messe 2018.” je izvoz u vrijednosti dva miliona eura i zapošljavanje dodatnih 67 radnika, a u prvih šest mjeseci od nastupa osam bh. proizvođača namještaja na sajmu “IMM 2019” u Kelnu ostvaren je izvoz od 2,5 miliona eura, uz zapošljavanje dodatnih 19 radnika – rekao je Ališković.

Direktorica Sektora privrede VTKBiH Ognjenka Lalović dodala je da je, osim nastupa na sajmovima, sufinansirano i certificiranje po standardima za zavarivanje BAS EN 3834 i BAS EN 1090 za 12 bh. kompanija, što im garantuje da su njihovi proizvodi kvalitetniji i sigurniji.

Direktor spomenutog USAID-ovog projekta Fuad Čurčić precizirao je da je projekt vrijedan 1,6 miliona dolara započeo u ljeto 2017. i završava u junu 2020., te da su dosad uspjeli kreirati više od 800 radnih mjesta.

Direktor kompanije Cromex d.o.o. Prijedor Enes Pehlić istrakao je da novi proizvodi zahtijevaju i nove certifikate, te da je pomoć kakvu su dobili u okviru projekta bila dobrodošla.

– Mi nemamo problema s pronalaskom radne snage jer smo davno prepoznali da radnik mora biti plaćen za ono što radi i osnovno je dati mu ono što je zaradio – naglasio je Pehlić.

(FENA) D.V.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU