6 C
Sarajevo
Četvrtak, 21 listopada, 2021

Protekli jun najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji


​Agencija za satelitsko praćenje Evropske unije saopštila je da je protekli jun bio najtopliji mjesec ikada zabilježen na planeti.

Kako je u utorak naveo britanski “Indipendent”, podaci Servisa za klimatske promene Kopernikus (C3S) pokazuju da je globalna prosječna temperatura u junu na globalnom nivou bila viša od normalne, dok je u Evropi bila u prosjeku viša za oko dva stepena Celzijusa od uobičajnih vrijednosti za taj mjesec, piše nezavisne.com

Prema podacima C3S, globalna prosječna temperatura je bila viša za oko 0,1 stepena celzijusa od prethodnog najtoplijeg juna 2016. godine.

Podaci pokazuju da su u junu prosečne temperature bile više za oko dva stepena celzijusa od normalnih, dok su u Francuskoj, Njemačkoj i Španiji tokom posljednjih dana prošlog mjeseca temperature bile više od šest do 10 stepeni.

C3S navodi da, iako ovu pojavu za sada nije moguće direktno povezati sa globalnim zagrevanjem, upravo zbog globalnog zagrevanja u budućnosti treba očekuvati češće nalete toplotnih talasa.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima