Protesti bh. građana u Briselu i drugim gradovima širom svijeta 10. januara

Organizacija Platform BiH najavila je da će 10. januara u Briselu biti održani protesti bh. građana kako bi ukazali međunarodnim zvaničnicima i svjetskoj javnosti da je, kako navode, važno na vrijeme zaustaviti sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje provode vlasti entiteta Republika Srpska i zadržati mir u zemlji.

Organizatori su pozvali bh. građane da i u drugim gradovima u Evropi i svijetu da izađu na ulice s istim porukama. U međuvremenu, protesti su najavljeni u Ženevi, Londonu, Otavi, Torontu, Oslu, Rimu, Beču, Štokholmu, Geteborgu (i drugim gradovima Švedske), kao i u Sarajevu i Tuzli.

Na centralnom protestu u Briselu bit će pročitano pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim zvaničnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

– Želimo da naglasimo da je ovaj skup odraz zabrinutosti, kao i patriotizma i nema za cilj da promovira bilo koju političku opciju niti je uperen protiv bilo kojeg naroda u Bosni i Hercegovini. Događaji kojima svjedočimo posljednjih mjeseci ozbiljno ugrožavaju mir i zbog toga nam je dužnost da se oglasimo i jasno kažemo da nećemo ponovo podjele i rat – istakao je Hamdija Draganović iz Platform BiH.

Nakon skupa, uime organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da budu krivično procesuirane sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, najavljeno je iz Platform BiH.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU