-11.2 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 24 siječnja, 2022
Još

  Prvi put velike trgovine neće raditi za Bajram

  Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, putem svoje Facebook stranice zahvalio je upravama kompanija “Konzum” i “Bingo” na podršci kampanji #slobodnizapraznike, kao i na razumijevanju potreba radnika da budu sa svojim porodicama za praznike.

  Kako su objasnili iz Sindikata, jučer su dobili potvrdu da će Bajram biti slobodan dan i u kompaniji “Bingo”, a takvu potvrdu već ranije su dobili iz “Konzuma”. Napomenuli su i kako im je potvrđeno da isplata regresa u “Bingu” ide uz plaću za juli, prenosi Faktor.

  - Oglašavanje -

  – Ovo je prvi put u sektoru trgovine u BiH nakon 1992. da su objekti zatvoreni za Bajram. Iako zvanično nemamo zakon o praznicima, Sindikat trgovine je pokazao da može osigurati svom članstvu slobodne praznike – naveli su iz Sindikata.

  Mersiha Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH, u izjavi za Faktor naglašava da se radi o velikom iskoraku, s obzirom na to da su ovi poslodavci to uradili bez bilo kakve zakonske obaveze.

  – Za nas u Sindikatu trgovine svijetli primjeri kakvi su odluke “Konzuma” i “Binga” su izuzetno značajni jer je tu najveći broj našeg članstva. Cilj nam je osigurati slobodan praznik za sve radnike u sektoru trgovine, a ne samo za članove Sindikata, i zbog toga trebamo zakonska rješenja – kaže Beširović.

  Upitana za inicijativu da radnici u trgovini imaju i slobodnu nedjelju, Beširović kaže da Sindikat nije pokretao tu inicijativu.

  – To je SDP-ova inicijativa od koje se nije odmaklo dalje od prijedloga Vladi. Nakon što je Vlada FBiH nije uzela u razmatranje, to je propalo. Više puta smo kontaktirali predlagača sa pitanjem šta je sa tim i bilo mi je rečeno da će se ići sa prijedlogom zakona. Ali to nije desilo ili barem mi sa tim nismo upoznati, niti konsultirani. S druge strane, naša inicijativa za reguliranje rada u dane praznika uveliko daje rezultate. Mi smo i Udruženju poslodavaca FBiH uputili dopis sa zahtjevom za mišljenje i stav o ovom pitanju. Napravili smo dva prijedloga rješenja i u jesen ćemo ići direktno prema strankama koje imaju zastupnike u Parlamentu kako bismo osigurali podršku – objasnila je Beširović.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO