13.8 C
Sarajevo
Utorak, 30 svibnja, 2023

Put Sarajevo -Tuzla skraćen za 3 kilometra, radovi koštali 38,9 miliona KM

Put Sarajevo – Tuzla skraćen je za tri kilometra i dionica koja je počela s gradnjom 2014. godine konačno je završena i puštena u saobraćaj. 

U dokumentima investitora kompanije „Ceste Federacije BiH“ piše da je ukupna dionica koštala 38.976.516 maraka.

Tri faze

Radovi su bili podijeljeni u tri faze. U prvoj fazi građeni su mostovi M11 dužine 140 metara i M12 145 metara. Druga faza, ujedno i najzahtjevnija, odnosila se na gradnju tunela Karaula, koji je dug 902 metra, a rađene su i trase ispred i iza tunela u dužini od 1.195 metara.

I treća, finalna faza, odnosila se na gradnju dijela trase od 1.506 metara te izgradnju mostova M13 – 280 metara i M14 -120 metara.

Ljubo Pravdić, direktor kompanije „Ceste FBiH“, kazao je jučer za naš list da je kompletiranjem posljednje faze dionica dobila na značaju i da će se saobraćaj ubuduće na ovom izuzetno opasnom prijevoju brže i jednostavnije odvijati te da su građani dobili 4,5 km moderne ceste prenosi crna hronika.

Opasan prijevoj

– Izgradnjom ove dionice magistralna cesta skraćena je za oko tri kilometra. Nakon uklanjanja privremene rampe, koja je bila urađena u funkciji odvijanja prometa na prethodno izgrađenom dijelu dionice magistralne ceste Sarajevo – Tuzla, dionica Kladanj – Podpaklenik, pristupilo se asfaltiranju preostalog dijela oko 200 metara i spajanju cjelokupne trase u jednu cjelinu. Trasa ove dionice puštena je u saobraćaj 15. novembra, što je ujedno značilo i kraj radova – kazao je Pravdić.

 

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU