Putin se sastao s papom Franjom u Vatikanu

 Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak se sastao s  papom Franjom, dan prije nego što ukrajiniski katolički čelnici doputuju u Vatikan kako bi raspravljali o krizi u njihovoj zemlji, i u jeku spekulacija da bi njegova posjeta mogla biti preludij za treću posjetu Pape Rusiji.

Putin, koji se sastao s Franjom u dva navrata, doputovao je u Vatikan na početku desetosatne posjete Italiji koja također uključuje razgovore s premijerom Giuseppeom Conteom.

Njegova crna limuzina ušla je na uzavreli Trg Svetpg Petra više od 50 minuta nakon najavljenog dolaska. Putin je također kasnio 50 minuta tokom prvog sastanka s papom Franjom 2013. i na njihovom drugom sastanku 2015. godine.

Očekuje se da Ukrajina, koja je još složeno pitanje u odnosima između Vatikana i Rusije, bude glavna tema razgovora u zvaničnoj papinskoj biblioteci u vatikanskoj Apostolskoj palati.

Kada su se posljednji put sastali 2015. godine, Papa je zatražio od Putina da učini “iskren i veliki napor” na postizanju mira u Ukrajini i pomogne u okončanju sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatističkih pobunjenika na istoku zemlje.

U petak će čelnici ukrajinske Katoličke crkve i vatikanski zvaničnici započeti dvodnevne sastanke na kojima će raspravljati o raznim problemima u zemlji, bivšoj  sovjetskoj republici, prenosi Reuters.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU