Odlična čokoladna torta za sve one koji izbjegavaju kolače sa brašnom.
Ukoliko želite da napravite neki brz, a ukusan kolač ovaj je idealan za vas, piše Hayat.
Sastojci:
- 250 gr putera
- 350 gr crne čokolade
- 250 gr kristal šećera
- 5 jaja
- 50 ml vode
- 1 kašika nes kafe
- 1/2 kašičice soli
- 25 gr kakao praha
U šerpi polako istopite puter na vrlo niskoj temperaturi pa u njemu otopite čokoladu. Ušpinujte polovinu šećera sa vodom i dodajte nes kafu pa sklonite sa vatre.
Vruć šećer sipajte u mješavinu putera i čokolade i izmješajte da se ujednači masa, pa ostavite da se ohladi.
Tri jajeta razdvojite na žumanca i bjelanca. U žumanca dodajte vaniliju, kakao prah, so i preostala dva jajeta, pa dobro umutite. Sada umutite bjelanca u čvrst snijeg, dodajući drugu polovinu šećera.
Polako umiješajte bjelanca u mješavinu žumanaca, putera i čokolade. Sipajte smjesu u kalup za tortu koji ste podmazali i obložili pek-papirom.
Pecite oko 35 minuta na temperaturi od 180 C stepeni.
Kolač je gotov kad na površini primijetite male pukotine, a tijesto se uopšte ne pomjera u sredini.
Ako vam se čini da će odogzo pregorjeti ranije, pokrijte ga aluminijumskom folijom pa dopecite do kraja. Prvo izvadite kolač da se ohladi u kalupu, zatim ga pažljivo izvadite pa dobro ohladite u frižideru.
Možete ga ukrasiti šlagom i rendanom čokoladom ili samo kakao prahom i zrnima od čokolade. Sviđa li se vama ova čokoladna torta?