Kako se priprema s većom količinom luka, paprika i rajčice, sataraš je omiljeno jelo u ljetnim danima, kada je sezona spomenutih namirnica. Neodoljivi miris ovog laganog, zdravog i ukusnog jela ispunit će vaš dom i sigurno oduševiti sve ukućane
Sataraš je jelo koje potječe iz Baranje, a obično se povezuje sa sjevernom Hrvatskom. Ovo su jelo sigurno pripremale vaše bake, a s obzirom na to da postoji više verzija, često se može naći na stolovima diljem srednje i južne Europe.
Originalno se poslužuje kao toplo predjelo, no često ga se priprema i kao glavni obrok uz rižu ili krumpir ili kao prilog mesnom jelu. Kao i ratatouille, sataraš je ukusan i hladan, pa ga slobodno možete skuhati ‘na veliko’ i poslužiti dan kasnije ili preostale količine zamrznuti za dane kad ne stižete kuhati.
Najčešće se priprema od crvenog luka, paprike i rajčica, a često se i uz dodatak tikvica, patlidžana i mrkve. Od začina se dodaje sol, a po želji žličica šećera, papar i mažuran. Jelo se priprema u širokoj tavi ili voku kako bi tekućina brže isparila, a povrće zadržalo željenu čvrstoću, no ukoliko pripremate velike količine sataraša, bit će vam potreban veći lonac.

Sastojci (za 6-8 osoba)
- 4 žute paprike
- 8 rajčica
- 4 luka
- malo ulja
- vegeta
- sol
- papar
- sušene čili sjemenke (po želji)
Priprema
- Veliki lonac napunite vodom. Rajčice prerežite površinski u križ po cijeloj dužini (ne preduboko, već samo kožicu). Ubacite ih u proključalu vodu i pustite dvije minute.
- Izvadite ih i ogulite. Narežite na manje komadiće.
- Na ulje dodajte na ploške narezan luk (ne mora biti jako tanko narezan). Dodajte na tanje ploške narezanu papriku. Dinstajte uz povremeno miješanje desetak minuta.
- Kada luk i paprika omekšaju, dodajte rajčicu. Nastavite pirjati uz miješanje.
- Začinite solju, paprom, vegetom i čilijem i pirjajte desetak minuta uz miješanje. Poklopite i pustite da se još neko vrijeme kuha.
Sataraš je gotov kad se povrće potpuno reducira. Dodajte usitnjenog svježeg bosiljka te ga poslužite uz rižu, tjesteninu, krumpir ili kao prilog mesu. U slast! (tportal.hr)