Ova pita oduševit će sve one koji vole špinat.
Ovakvu slanu pitu sigurno niste probali. Njena priprema nije komplikovana, a okus je vrhunski svim ljubiteljima špinata.
Pored zeljanice, isporbajte pitu sa špinatom i u ovoj verziji.

Pita sa špinatom – recept glasi ovako:
Sastojci:
- 1 pakovanje smrznutog lisnatog tijesta,
- 1 pakovanje smrznutog špinata,
- 10 dg sira fete,
- 1 dl kiselog vrhnja,
- svežanj mladog luka (ako ga nemate stavite obični),
- 3 jaja,
- 1 žumance,
- 4 dg maslaca,
- 1 čehno bijelog luka,
- naribani muškatni oraščić,
- so i biber.
Priprema:
- Lisnato tijesto odmrznite. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite ga i nasjeckajte.
- Na ugrijanom maslacu popržite narezani mladi luk, dodajte pripremljen špinat te začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem i nasjeckanim bijelim lukom. Sve kratko propržite i sklonite sa vatre. Smjesu ohladite.
- Jaja razmutite s vrhnjem pa umiješajte u ohlađenu smjesu špinata. Dodajte mrvice i dobro promiješajte. Dodajte fetu izrezanu na kocke.
- Tijesto tanko razvaljajte. Lim nauljite. Stavite prvi list lisnatog tijesta tako da strši preko rubova lima. Po tijestu rasporedite smjesu od špinata i sve prekrijte drugim razavljanim lisnatim tijestom. Tijesto na više mjesta probodite viljuškom. Premažite žumancem i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 210 stepeni, piše hayat.ba.
- Pecite oko 45 minuta, dok tijesto ne postane zlatnožute boje.