Recept: Vrhunska pita od špinata sa lisnatim tijestom

Ova pita oduševit će sve one koji vole špinat.

Ovakvu slanu pitu sigurno niste probali. Njena priprema nije komplikovana, a okus je vrhunski svim ljubiteljima špinata.

Pored zeljanice, isporbajte pitu sa špinatom i u ovoj verziji.

pita
recept: vrhunska pita od špinata sa lisnatim tijestom

Pita sa špinatom – recept glasi ovako:

Sastojci:

  • 1 pakovanje smrznutog lisnatog tijesta,
  • 1 pakovanje smrznutog špinata,
  • 10 dg sira fete,
  • 1 dl kiselog vrhnja,
  • svežanj mladog luka (ako ga nemate stavite obični),
  • 3 jaja,
  • 1 žumance,
  • 4 dg maslaca,
  • 1 čehno bijelog luka,
  • naribani muškatni oraščić,
  • so i biber.

Priprema:

  1. Lisnato tijesto odmrznite. Špinat kratko prokuhajte, ocijedite ga i nasjeckajte.
  2. Na ugrijanom maslacu popržite narezani mladi luk, dodajte pripremljen špinat te začinite solju, biberom, muškatnim oraščićem i nasjeckanim bijelim lukom. Sve kratko propržite i sklonite sa vatre. Smjesu ohladite.
  3. Jaja razmutite s vrhnjem pa umiješajte u ohlađenu smjesu špinata. Dodajte mrvice i dobro promiješajte. Dodajte fetu izrezanu na kocke.
  4. Tijesto tanko razvaljajte. Lim nauljite. Stavite prvi list lisnatog tijesta tako da strši preko rubova lima. Po tijestu rasporedite smjesu od špinata i sve prekrijte drugim razavljanim lisnatim tijestom. Tijesto na više mjesta probodite viljuškom. Premažite žumancem i stavite u rernu prethodno zagrijanu na 210 stepeni, piše hayat.ba.
  5. Pecite oko 45 minuta, dok tijesto ne postane zlatnožute boje.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU