RECEPT ZA USPJEH Ovo je trik uz pomoć koga ćete bebu uspavati za 13 minuta

Kami Kuroda, istraživačica iz RIKЕN Centra za istraživanje mozga u Japanu, analizirala je kako su uplakane bebe reagovale na držanje u rukama, nošenje i zatim spuštanje. Ona je utvrdila da je ovaj proces pomogao u smirivanju beba i usporavanju njihovog pulsa, pa smatraju da bi to moglo da pomogne mamama i tatama da brže i lakše uspavaju bebe.

Kako da uspavate bebu

Istražujući šta najbolje djeluje na bebe, naučnici su utvrdili sljedeće – hodanje s bebom u naručju u trajanju od pet minuta umiruje uplakane bebe. Ali, to nije pomoglo u uspavljivanju beba koje su već bile smirene tj. nisu plakale.

DJECA NAM SE RAĐALA Srpska bogatija za 25 beba

Mališanima se, sudeći prema studiji, ne dopada ni da samo sjedite i držite ih u naručju, ali ako ih najprije šetate po prostoriji, a zatim sjedite u mjestu držeći bebu određeno vrijeme, veće su šanse da je uspješno smjestite u krevetac, a da se ne probudi i ne rasplače.

Hodajte, pa sjedite

Kada je beba nervozna i ne možete da je uspavate, dr Kuroda savjetuje da je nosite i s njom šetate po prostoriji oko pet minuta, pritom izbjegavajući bilo kakve nagle promjene. Zatim sjedite sa bebom u naručju oko osam minuta, a nakon toga je stavite u krevetac. Ovaj proces od 13 minuta je u studiji dao najbolje rezultate.

PAZITE NA SVOJE PONAŠANJE Na ovaj način dijete pokazuje da mu neodstaje ljubavi i pažnje

Još savjeta za uspavljivanje

Dr Kuroda savjetuje da pridržavate bebinu glavu i držite je ušuškanu u naručju, ali i da hodate ujednačenom brzinom.

Ukoliko beba i dalje plače poslije pet ili deset minuta nošenja, provjerite da li je žulja pelena, da li je nešto boli, možda je gladna…

Imajte na umu da je sprovedena studija prilično mala – učestvovala je samo 21 beba starosti do sedam mjeseci, pa ako ovaj metod ne bude uspješan u uspavljivanju vašeg djeteta, nemojte da vas to obeshrabri. Svako dijete je različito, sigurno ćete vremenom uspjeti da shvatite šta najbolje „radi“ kod vašeg mališana.

BONUS VIDEO:

RECEPT ZA USPJEH Ovo je trik uz pomoć koga ćete bebu uspavati za 13 minuta appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU