30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  Rektori apeliraju da se zaustavi kršenje autonomije sveučilišta

  Jedan od glavnih zaključaka izvanredne sjednice Rektorskog zbora BiH, koja je održana u Zenici, odnosi se na aktivnosti nadležne porezne uprave Federacije BiH, koje na temelju Mišljenja Ureda za reviziju institucija u FBiH, provode inspekcijski nadzor angažiranja vanjskih suradnika na javnim sveučilištima.

  Rektori javnih sveučilišta smatraju nedopustivim bilo kakve aktivnosti koje imaju za posljedicu onemogućavanje nesmetanog rada sveučilišta te pozivaju nadležne vlasti da se suzdrže od takvih aktivnosti bez prethodnog dijaloga s visokoškolskim ustanovama, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.

  Osim toga, rektori javnih sveučilišta apeliraju na Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranja kvalitete BiH i druge javne institucije i traže da se reakreditirana sveučilišta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu upišu u Registar akreditiranih institucija BiH te napominju kako izostanak upisa čini ogromnu štetu za ova dva, ali i svim drugim javnim sveučilištima, kao i samoj Agenciji.

  Jedan od zaključaka sjednice odnosi se na inicijativu koju će rektori javnih sveučilišta pokrenuti pred nadležnim vlastima za izmjenu Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u BiH na temelju prijedloga i konsenzusa Rektorskog zbora BiH.

  Na sjednici je također naglašena i zabrinutost rektora zbog brojnih negativnih procesa i pojava koje se odvijaju na području djelovanja pojedinih sveučilišta sa sjedištem u Federaciji BiH, a koje su, kako kažu, na štetu autonomije i akademskih sloboda te su konstatirali da je potrebno pokrenuti određene aktivnosti kako bi se autonomija i akademske slobode zaštitile, navodi se u priopćenju.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Alem Sinanović
  Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
  Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU