ReSTART zbog Dodikovih najava na proteste ispred OHR-a poziva u utorak

ReSTART, građanski aktivisti i organizatori protesta ispred zgrade OHR-a, zbog Dodikovih najava i sjednice PIC-a, pozivaju na mirne proteste umjesto u ponedjeljak 24. aprila, u utorak 25. aprila u 16:30 sati .

“Međunarodna zajednica je jedno pričala, a drugo radila. Donosila je presude i smjernice kako da naša vlast djeluje, a preko visokog predstavnika radila nešto sasvim drugo Visoki predstavnik Christian Schmidt koji je vlast iznad vlasti u našoj zemlji, svojim odlukama bi trebao da pomaže u implementaciji presuda Suda za ljudska prava u Strazburu, također, da primjeni Evropsku konvenciju za ljudska prava koja je iznad domaćeg prava u BiH, da nametne barem neke od 14 prioriteta Evropske komisije za BiH (zakone o VSTV, Obdusmenima…) koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni. Umjesto toga, on se stavio u službu retrogradnih, segregacijskih, etno-feudalnih inicijativa koje kršeći suverenitet naše države, izvršava po nalogu Zagreba i Beograda. 

Dodik ovih dana sprema državni udar zbog bankrota RS-a. Žele da nam vrate sjećanje na aprilski Bajram i događaje od prije 31 godinu. Može se primijetiti odgovarajuća sličnost u porukama i događajima u Skupštini RBiH (1992) i Parlamentu BiH/ NSRS u Banja Luci (ovih dana). Da li se ikada takvi, koji se igraju sa sudbinom nas i naše djece uplaše svoje odgovornosti, koja je posebno na Zapadu, jako bitna. Tamo političari kada se desi neka veća saobraćajna nesreća, iako nisu imali nikakvu direktnu (ili čak i indirektnu vezu) sa tim, podnose ostavke.

U nemogućnosti da na drugačiji način djelujemo mi iz neformalne grupe građana ReSTART BiH pozivamo građane iz cijele BiH, svih političkih opredjeljenja, da dođu na skup i iskažu svoje nezadovoljstvo sa onim što nam se radi od strane rukovodećih političara (njihovih botova, novinara, književnika…) i međunarodnih predstavnika. Ako oni nisu odgovorni prema ovoj zemlji, pokažimo im, da mi jesmo, navode iz ReSTART-a.

Iz ReSTART-a napominju da svi građani koji napišu (svoj) govor i pošalju ga e-mail: osvoji.vrh@gmail.com do 20 sati u ponedjeljak 24. aprilaimaju prednost za izlazak na govornicu. Planirano je da obraćanja budu u trajanju 2-3 min, a mirno okupljanje građana ispred OHR-a će trajati dva sata.

Iz ReSTART-a podsjećaju da oni tekstovi koji sadrže govor mržnje i vrijeđanje, neće biti prihvaćeni od strane organizatora. Također neće se uzeti u razmatranje ni oni govori koji rade promociju bilo koje političke organizacije.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU