Režimske snage izvele napad na kontrolni punkt turske vojske u Idlibu

2019-06-16 12:40:34

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada izvele novi napad na kontrolni punkt turske vojske u Idlibu.

U saopćenju se navodi da su režimske snage izvele artiljerijski napad iz mjesta Tall Bazan na kontrolni punkt u mjestu Murak, javlja Anadolija.

U napadu nije bilo stradalih osoba, a pričinjena je materijalna šteta.

-Napad je planski izveden i na njega je uzvraćeno žestokim artiljerijskim dejstvom – navodi se u saopćenju.

Iz Ministarstva su također naveli da su poduzete adekvatne inicijative u saradnji s Rusijom i da Turska pomno prati situaciju u deeskalacijskoj zoni u Idlibu.

Jučer je turska vojska poslala dodatne snage i na kontrolni punkt kod Zawiye u Idlibu koji je prošle sedmice također bio meta napada režimskih snaga. U tom napadu su ranjena tri turska vojnika.

Idlib je najveća enklava pod kontrolom opozicije u Siriji, a uz posredstvo Turske i Rusije u Sočiju je u septembru prošle godine postignut dogovor o primirju u Idlibu i o uspostavi deeskalacijske zone za civile.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije i postavljeni su kontrolni punktovi, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

(FENA)


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU