Petak, 26 veljače, 2021

Rezolucija o Srebrenici ogolila odnos nove vlasti u CG prema BiH – TNTPortal

Nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, nova vladajuća većina predvođena Demokratskim frontom Andrije Mandića i građanskim pokretom URA, Dritana Abazovića, podjele u ovoj nama susjednoj zemlji ne jenjavaju.

Jedna od tih linija podjela jeste i odnos prema našoj bliskoj prošlosti, odnosno prema ratnim zločinima. Bošnjačka stranka u crnogorskom Parlamentu pokušala je na dnevni red staviti Rezoluciju o priznavanju genocida u Srebrenici.

- Oglašavanje -

Bio je to svojevrstan test za aktuelnu vlast, a posebno za Abazaovićevu URA-u, da se jasno opredjeli prema genocidu u Srebrenici. Rezolucija nije stavljena na dnevni red, a razlozi su brojni.

– Ono što je važno jeste činjenica da će usvajanje ove rezolucije doprinijeti pomirenju u regionu – poručio je Ervin Ibrahimović, poslanik Bošnjačke stranke u Parlamentu Crne Gore.

Ovako je Ibrahimović obrazložio razloge pokretanja inicijative za izglasavanje Rezolucije o priznanju genocida u Srebrenici. Uslijedila je sjednica Crnogorskog parlamenta na kojoj se glasalo o tome.

Za rezoluciju su glasala dva poslanika, 21 je bio protiv rezolucije, a 18 je bilo uzdržanih. Time je prijedlog rezolucije odbačen.

Sjednici nisu prisustvovali poslanici Bošnjačke stranke, koji su i pokrenuli inicijativu, a nakon glasanja, u bh. javnosti najviše se govorilo o navodnoj izdaji Suade Zoronjić, poslanice GP URA, koja je optužena da nije glasala. Poslije je bila izložena, kako kaže, strahovitim pritiscima i prijetnjama.

– Željeli su mi da mi Srebrenica bude u kući, da me stigne Božija kazna i moju porodicu i ko će sad to da ispravi – kaže Zoronjić.

A za ispravku ima mjesta jer Zoronjić je glasala za uvrštavanje prijedloga Rezolucije. Međutim, bila je u manjini jer na sjednici, kako kaže, nisu bili predlagači iz Bošnjačke stranke.

– Da su bili tu, zajedno s dva glasa URA-e, Rezolucija bi prošla – ističe Zoronjić.

Sad se vraćamo na odsustvo Bošnjačke stranke u vrijeme glasanja o dnevnom redu. Ibrahimović tvrdi da nisu željeli dati legitimet nelegalnoj sjednici na kojoj nije bilo kvoruma. Za njih je, kažu, Zoronjić još građanka jer njen i mandati još nekih poslanika nije potvrdila Državna izborna komisija.

Ipak, o Rezoluciji će se još razgovari u budućnosti, a kakva će njena sudbina biti teško je prognozirati.

federalna.baIzvorni članak

0 0 Glas
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Comments
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Preuzimanje sadržaja

Preuzimanje sadržaja je dozvoljeno samo uz dodavanje link na tntportal.ba unutar preuzetog članka. Hvala.

- Oglašavanje -Rezolucija o Srebrenici ogolila odnos nove vlasti u CG prema BiH – TNTPortal

IZDVAJAMO

0
Zanima nas vaše mišljenje, molim vas, komentirajte.x
()
x