SAD i NATO dostavili BiH dodatne količine opreme za borbu protiv pandemije

Predstavnici vojske Sjedinjenih Američkih Država i NATO Štaba Sarajevo donirali su danas važne zalihe i medicinsku opremu građanima Bosne i Hercegovine kao dio opširnih nastojanja saveznika u borbi protiv pandemije COVID-19

Donacija je uručena Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, a čine je toplomjeri, stotine zaštitnih vizira za lice, pet hiljada maski, stotine zaštitnih naočala i odijela, stotine jorgana, jastuka, posteljina i stotine litara sredstava za dezinfekciju. Slična donacija uručena je prošli petak, 22. maja, Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na ceremoniji upriličenoj povodom donacije, zamjenik komandanta NATO Štaba, brigadir Morten Henriksen izjavio je da se, nakon što je Bosna i Hercegovina uputila oficijelni zahtjev za pomoć Euro-atlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), niz saveznika odazvao sa značajnom podrškom Bosni i Hercegovini, što je istinski dokaz solidarnosti unutar Saveza koji djeluje u situacijama poput COVID-19.

Zahvaljujući NATO Štabu na donaciji, pomoćnik ministra za za javno zdravlje Goran Čerkez istakao je da “koliko je bitna sama donacija, koja će otići u naš bolnički sistem i podržati ga potrebnom opremom, jako je važna upravo ta suradnja između NATO-a i Ministarstva zdravstva FBiH. Siguran sam da je ovo jedan mali korak u našoj velikoj suradnji.”

Ove zalihe bit će od koristi radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije dok nastavljaju svoj važan rad na ograničavanju širenja korona virusa, te dodatno olakšati tretman pacijenata zaraženih virusom COVID-19, saopćeno je iz NATO štaba.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU