Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH smijenio je s dužnosti direktora ove federalne finansijske institucije Salku Selmana. Ova odluka, kako saznaje Klix.ba, donesena je prošle sedmice iza zatvorenih vrata, a javnost o tome nije obaviještena.
Inače, ova odluka stiže više od godinu dana nakon što je Vlada FBiH dala nalog da se Selman smijeni. Ovakva praksa do sada nije zabilježena u funkcioniranju federalnih institucija.

Naime, 25. oktobra 2018. godine Vlada Federacije BiH je dala prethodnu saglasnost za razrješenje Selmana sa dužnosti direktora Razvojne banke FBiH, odnosno zaključno sa 23. oktobrom ove godine, i to zbog isteka mandata prenosi klix.

Nadzorni odbor Razvojne banke FBiH još tada je dobio prethodne saglasnosti da Semir Fejzić bude imenovan za vršioca dužnosti predsjednika Uprave, a Marijan Oršolić za vršioca dužnosti potpredsjednika Uprave Razvojne banke FBiH, oba počevši počev od 25. oktobra a na period do okončanja konkursne procedure, a najduže do dvanaest mjeseci.

Zašto to nije urađeno, ostaje nepoznanica. A činjenica je da je Selman obnašao funkciju direktora više od godinu iako nije imao povjerenje većinskog vlasnika Razvojne banke, Vladu FBiH koja djeluje i u funkciji skupštine ove federalne finansijske institucije.

Nadzorni odbor Razvojne banke Federacije BiH čine predsjednik Igor Živko te članovi Božo Vukoja, Zvonko Landeka, Asim Omanić, Amir Avdić, Edin Bandić i Dino Hadžialić.

Selman, inače dugogodišnji funkcioner SDA, je na funkciji direktora Razvojne banke FBiH imenovan 2014. godine, te je tada na ovoj poziciji naslijedio Ramiza Džaferovića.

Komentari

avatar
  Prati komentare na ovaj članak  
Obavijest o