1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Samit EU prekinut zbog imenovanja Georgijeve

Visoki zvaničnik EU izjavio je u ponedjeljak da je moguće imenovanje zvaničnice Svjetske banke Kristaline Georgijeve dio problema zbog kojih je samit EU prekinut za jedan dan jer je ostalo nejasno da li će ona pridobiti dovoljnu podršku.

Zvaničnik, koji je odbio da bude imenovan zbog osjetljivosti teme, izjavio je da je nalaženje balansa među svim suprotstavljenim interesima još težak zadatak nakon dva samita i rasprava među čelnicima koje su trajale cijelu prethodnu noć u Bruxellesu.

Zvaničnik je kazao da je raspravljano “o prevelikom broju različitih scenarija” uprkos neformalnih razgovora u kojima je već dogovoreno da holandski socijalista Frans Timmermans naslijedi na poziciji predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera, a Georgieva naslijedi predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Čelnici EU prekinuli su samit bez rezultata i planiraju da se sastanu ponovo u utorak kako bi pronašli izlaz iz slijepe ulice.

Predsjednik vijeća Donald Tusk danas je objavio u tweetu da je prekinuo sastanak i ponovo ga sazvao za sutra u 11 sati.

Čelnici su raspravljali duže od 18 sati u pokušaju da imenuju pet kandidata da predvode vodeće institucije EU tokom narednih pet godina, prenosi Assiociated Press.

- Oglašavanje -

federalna.ba/Fena

0 0 Glasovi
Rejting članka
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima