Samo 23 posto djece do šest godina nema karijes

Ona je napomenula da su karijes i parodontopatija najrasprostranjenija oboljenja usne duplje koja nastaju usljed nezdravih navika u ishrani i neadekvatnog održavanja oralne higijene

U Republici Srpskoj zdrave zube ima samo 23 odsto djece uzrasta do šest godina, podaci su banjalučkog Doma zdravlja za prošlu godinu.

Direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske Ranka Knežević izjavila je Srni da podaci Zavoda pokazuju konstantan rast broja djece sa karijesom, te napomenula da je 2005. godine taj procenat iznosio 50 odsto.

Kneževićeva je rekla da je zabluda da mliječni zubi nisu važni koliko i trajni, te istakla važnost što ranije prevencije.

Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kako je navela, preventivne aktivnosti neophodno je početi u trudnoći i u prvoj godini života, kao i u predškolskom uzrastu djeteta s ciljem jačanja svijesti i odgovornosti roditelja za oralno zdravlje djece.

Kneževićeva je naglasila da su uz adekvatan pristup djeca spremna za saradnju, a kada jednom nauče kako da ispravno peru zube i održavaju oralnu higijenu, to su navike koje nose cijeli život.

Ona je napomenula da su karijes i parodontopatija najrasprostranjenija oboljenja usne duplje koja nastaju usljed nezdravih navika u ishrani i neadekvatnog održavanja oralne higijene.

Uzrok loše oralne higijene stanovništva u svim uzrasnim grupama u RS, kao i u regionu, kako je istakla, upravo je to što ne postoji organizovan sistem prevencije u stomatologiji.

Kneževićeva je rekla da edukacija stanovništva zauzima značajno mjesto u očuvanju oralnog zdravlja, zbog čega ih Zavod i organizuje, naročito za djecu koja tek usvajaju zdrave navike.

Prema njenim riječima, u Zavodu se godišnje pregleda više od 25.000 pacijenata i pruži više od 90.000 usluga iz svih oblasti stomatologije, a izradi se više od 1.000 ortopedskih pomagala.

“Osim usluga koje se nalaze na cjenovniku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, u Zavodu za stomatologiju postoji komercijalni cjenovnik za koji pacijenti ne moraju imati ovjerenu zdravstvenu knjižicu. U Zavodu je smješteno 12 stomatoloških ambulanti, sala za oralnu hirurgiju, zubotehnička laboratorija i rendgen kabinet”, navela je Kneževićeva.

Ona je dodala da se u Zavodu konstantno ulaže u adaptaciju prostora, nabavku opreme i savremenog softverskog sistema.

“Stomatologija ima galopirajući razvoj u svijetu, traži stalnu edukaciju kadra i ulaganje u opremu kako bismo imali i zadržali visoke standare, a cilj je poboljšanje uslova rada i stvaranje prijatnog ambijenta, kako za zaposlene u Zavodu, tako i za korisnike naših usluga”, rekla je Kneževićeva.

Govoreći o saradnji sa drugim ustanovama, Kneževićeva je navela da su u Zavodu angažovani profesori sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu, koji zajedno sa domaćim osobljem, učestvuju u hirurško-ortodontskoj terapiji prilikom zbrinjavanja deformiteta.

Ona je izrazila zadovoljstvo činjenicom da je ova ustanova prvi sertifikovani zavod u zdravstvenom sistemu koji je potvrdu dobio još 2015. godine, te da je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koja je poslovanje uskladila sa međunarodnim standardima ISO 9001:2015.

Kneževićeva je istakla da Zavod, koji ove godine obilježava deset godina od osnivanja, ima veliku podršku Ministarstva zdravlja i Vlade Republike Srpske, bez čije vizije njegov razvoj ne bi bio moguć, te da ima neophodan potencijal za razvoj, piše fokus.

“Treba razmotriti mogućnost formiranja regionalnih centara i ovaj nivo stomatološke zdravstvene zaštite učiniti dostupnim stanovništvu širom Republike Srpske”, istakla je Kneževićeva.

Kneževićeva je navela da građani sve informacije koje ih zanimaju o Zavodu kao i spisak usluga, mogu da pronađu na internet stranici Zavoda, kao i na “Feacebook” i “Instagram” profilu ove ustanove.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU