Samo jedan sat pred ekranom djetetu bi moglo pogoršati psihičko zdravlje

U organizaciji Udruge “Elpida” iz Mostara, a pod pokroviteljstvom Općine Neum, u toj je općini održano predavanje “Utjecaj mobitela na mentalno zdravlje djece” kako bi se njime ukazalo na problem s kojim se danas suočavaju kako roditelji tako i djeca, te sve većoj ovisnosti djece o ekranima.

Naime, mnoga istraživanja na tu temu su pokazala da je jedan sat dnevno ispred zaslona telefona, dovoljan da bi se djetetu moglo pogoršati psihičko zdravlje.

Ove promjene se očituju padom znatiželje, samokontrole i emocionalne stabilnosti. Osim toga, ova djeca imaju više problema u komunikaciji s prijateljima.

Prof.dr.sc. Ivana Sivrić, koja je održala predavanje na temu “Uloga medijske pismenosti u obrazovanju”, istaknula je važnost medijskog obrazovanja za djecu i mlade kojima je to svakodnevnica, te spomenula određena istraživanja koja su vršili.

Po njezinim riječima, 2017. godine osnovano je Društvo za medijsku kulturu koje čini nekoliko sveučilišnih profesora. Njihov cilj je raditi radionice i edukacije za sve, ali posebno za djecu i mlade i educirati ih o upotrebi medija.

Fitness trenerica Ana Marija Penava se, govoreći o temi “Važnost tjelesne aktivnosti za zdravlje djece”,  dotaknula problema fizičke neaktivnosti, samim time i problema fizičkog razvoja kod djece danas, napominjući kako zakržljaju njihove motoričke sposobnosti.

Psihologinja Ivana Galić- Granić na temu “Ekrani i djeca, što kada i kako?” približila je psihičke probleme i smetnje s kojima se susreću današnja djeca prekomjernim boravkom pred ekranima.

Glavni problem ona vidi u nedostatku vremena roditelja, te nekvalitetno provedenog zajedničkog vremena, gdje djeca dobivaju potrebu za ekranima i virtualnim svijetom. 

Predavanja su pratili brojni roditelji, učitelji i profesori, koji su također istaknuti kao jedni od glavnih aktera u ovoj priči.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU