Sarajevo Business Forum: U fokusu digitalizacija, ekonomski rast i investicije

U srijedu je u Sarajevu svečano otvoren 12. Sarajevo Business Forum (SBF), međunarodna investicijska konferencija koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Forum je otvoren uvodnim obraćanjem predsjednika Uprave Bosna Bank International Aleka Bakalovića koji se zahvalio predsjedništvu BiH, kao sponzoru ovog događaja, ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i gostima iz više od 40 zemalja.

Istakao je da je SBF ekonomski i ekonomsko najvažniji projekat BBI banke i, kako je kazao, njihov najutjecajniji doprinos društvu.

“Želimo da organiziramo ovaj forum s namjerom da potaknemo snažnu regionalnu saradnju i da učinimo regiju privlačnijom za strane investitore, da se povežemo s drugim poslovnim centrima kako bi smo promovirali izvoz naših kompanija. Želimo ojačati prekograničnu saradnju i tehnologiju i utvrditi koje su pozitivne i negativne stvari u našoj ekonomiji. Također želimo povećati svijest u vezi s regulatornim promjenama i podijeliti priče o uspjehu naših investitora”, rekao je Bakalović.

Istakao je da programom foruma žele pokrenuti teme regionalne saradnje, infrastrukture, turizma, finansijske industrije i saslušati uspješne priče.

“Regionalna poslovna saradnja je ključ za ekonomski prosperitet i napredak. Naši govornici će potvrditi da balkanske zemlje ne mogu upravljati ovom regijom samostalno. Infrastruktura je od ključne važnosti za regionalnu saradnju, a kapacitet infrastrukture ima višestruk utjecaj na ekonomiju u svakoj industriji”, rekao je Bakalović, dodajući da je za jačanje ekonomije potrebna podrška vlasti u olakšavanju privlačenja investicija.

Bećirović na 12. Sarajevo Business Forumu: Investiranje u BiH je investiranje u budućnost

Svima koji danas razmatrate ulaganje u Bosnu i Hercegovinu želim poručiti da ste na pravom mjestu. Ovo je zemlja koja nudi vrijedne, obrazovane, srdačne i dobre ljude, radnike i stručnjake. Osim ljudskih resursa, imamo i prirodne resurse koji su u najvećoj mjeri neiskorišteni, izjavio je na Sarajevo Business Forumu Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, vjetar, sunce, hidropotencijali, rude, biomasa, more, olimpijske planine i šume, su inputi koje žele razvijati na održivim osnovama i sa odgovornim partnerima.

“Sve prisutne, kao i naše građane u zemlji i dijaspori, prijatelje i partnere širom svijet pozivam da investiraju u BiH. To je investicija u budućnost. Bosna i Hercegovina je zemlja budućnosti”, rekao je Bećirović navodeći da je BiH.

On je istakao da se Sarajevo Business Forum etablirao kao jedan od najvažnijih poslovnih događaja u ovom djelu Evrope čiji značaj raste iz godine u godinu.

“Evropa i svijet doživjeli su tektonske geopolitičke promjene u kratkom vremenu. Naročito u prethodne dvije godine. Svijet se nalazi na geopolitičkoj, sigurnosnoj, ekonomskoj, kulturnoj i istorijskoj prekretnici. Moramo se prilagođavati novi okolnostima i učiniti sve što možemo kako ponovo ne bismo bili žrtve globalnih potresa”, rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, izvjesna evropska i euroatlanska budućnost BiH je dodatni poticaj za jačanje ekonomije.

“Naša je obaveza da naš ekonomski i administrativni sistem ubrzano usklađujemo sa standarima EU-a. Naša ambicija je da produbljujemo i regionalnu saradnju”, rekao je on i dodao da se partneri moraju tražiti širom svijeta, ali i ne zaboraviti one koji su tu.

On je naglasio da država mora biti aktivno uključena u ekonomiju, tako što će definisati interese i cijeniti postojeću strukturu ekonomije, a zatim i kreirati odgovarajuću strategiju i politike kojima će to i ostvariti.

“S druge strane, država mora napustiti ideju i praksu da bude sveprisutna u ekonomiji i izmaći se sa pozicija koje pripadaju privatnoj inicijativi. Vrijeme je da javni sektor po efikasnosti i efektivnosti približimo standardima i pravilima privatnog sektora. Privatni sektor moramo rasteretiti previsokih nameta i poreskih opterećenja rada, kao i tereta nelojalne konkurencije”, rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, potrebno je imati kontrolu nad ključnim resursima u energetici i koristiti ih odgovorno.

On je naglasio da privrednici, poduzetnici i poslodavci, nose teret odgovornosti za zajednički uspjeh, te da žele vidjeti više inicijativa i investicija.

“Poslodavci se trebaju bolje organizirati, ujediniti, definirati svoje prioritete i promovirati ih u dijalogu sa predstavnicima vlasti”, rekao je Bećirović.

Dodao je da se mora više investirati u ljudske resurse.

Nikšić: Brojne prilike za investicije u Bosni i Hercegovini

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas u Sarajevu da je “naš zajednički zadatak da stvaramo okruženje u kojem će prilike koje se nude za opstanak, rad i razvoj u Bosni i Hercegovini biti realizovane”.

Na otvaranju Sarajevo Business Foruma, Nikšić je naveo da je saradnja domaćih investitora, međunarodnih investitora i naše, sada već razvijene, jake emigracije dobitna kombinacija od koje svi možemo i trebamo imati koristi.

“Prilike za investicije u Bosni i Hercegovini su brojne. Naš geografski položaj, naša otvorenost prema EU tržištima, povoljni uvjeti izvoza, prirodna bogatstva i mogućnost razvoja raznovrsnih privrednih grana, od poljoprivrede, preko turizma, te energetike i rudarstva neke su od prednosti naše domovine nad brojnim drugim sredinama u okruženju”, rekao je federalni premijer.

Istovremeno, poručio je onim investitorima koji su možda umjesto ovih prednosti i prilika za razvoj biznisa u Bosni i Hercegovini vidjeli priliku za angažovanjem jeftine radne snage, da to nije opcija.

Što se tiče predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama, Nikšić je istakao da je njihova zadaća da kreiraju uslove za poboljšanje poslovne klime i radničkog standarda. “Nama trebaju integracije, a biznis i ekonomija su pojmovi koji integrišu društva, zajednice, pa i cijeli svijet. Zato vam želim mnogo sreće u vašem radu uz poruku da vam Vlada Federcije stoji na raspolaganju”, naglasio je Nikšić.

U naredna dva dana, Sarajevo Business Forum će biti mjesto gdje se poslovni lideri, investitori i stručnjaci susreću i razmjenjuju znanja, ideje i iskustva. Kroz brojne panele, prezentacije i razgovore, učesnici će imati priliku upoznati se s poslovnim mogućnostima i izazovima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Ovogodišnji Forum će se fokusirati na ključne teme kao što su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije, te brojne infrastrukturne projekte.

Učesnici će imati priliku čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija, koji će podijeliti svoja znanja, iskustva i najbolje prakse. Organizatori su potvrdili učešće više od 2.000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.

Sarajevo Business Forum organizira Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa svojim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom.

Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a strateški partner je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo te brojni domaći i inostrani partneri: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice Kantona Sarajevo, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.

AA

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU