13.8 C
Sarajevo
Petak, 2 lipnja, 2023

Sarajevo Business Forum: U fokusu digitalizacija, ekonomski rast i investicije

U srijedu je u Sarajevu svečano otvoren 12. Sarajevo Business Forum (SBF), međunarodna investicijska konferencija koja okuplja najveće poslovne i političke lidere iz regiona i svijeta.

Forum je otvoren uvodnim obraćanjem predsjednika Uprave Bosna Bank International Aleka Bakalovića koji se zahvalio predsjedništvu BiH, kao sponzoru ovog događaja, ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i gostima iz više od 40 zemalja.

Istakao je da je SBF ekonomski i ekonomsko najvažniji projekat BBI banke i, kako je kazao, njihov najutjecajniji doprinos društvu.

“Želimo da organiziramo ovaj forum s namjerom da potaknemo snažnu regionalnu saradnju i da učinimo regiju privlačnijom za strane investitore, da se povežemo s drugim poslovnim centrima kako bi smo promovirali izvoz naših kompanija. Želimo ojačati prekograničnu saradnju i tehnologiju i utvrditi koje su pozitivne i negativne stvari u našoj ekonomiji. Također želimo povećati svijest u vezi s regulatornim promjenama i podijeliti priče o uspjehu naših investitora”, rekao je Bakalović.

Istakao je da programom foruma žele pokrenuti teme regionalne saradnje, infrastrukture, turizma, finansijske industrije i saslušati uspješne priče.

“Regionalna poslovna saradnja je ključ za ekonomski prosperitet i napredak. Naši govornici će potvrditi da balkanske zemlje ne mogu upravljati ovom regijom samostalno. Infrastruktura je od ključne važnosti za regionalnu saradnju, a kapacitet infrastrukture ima višestruk utjecaj na ekonomiju u svakoj industriji”, rekao je Bakalović, dodajući da je za jačanje ekonomije potrebna podrška vlasti u olakšavanju privlačenja investicija.

Bećirović na 12. Sarajevo Business Forumu: Investiranje u BiH je investiranje u budućnost

Svima koji danas razmatrate ulaganje u Bosnu i Hercegovinu želim poručiti da ste na pravom mjestu. Ovo je zemlja koja nudi vrijedne, obrazovane, srdačne i dobre ljude, radnike i stručnjake. Osim ljudskih resursa, imamo i prirodne resurse koji su u najvećoj mjeri neiskorišteni, izjavio je na Sarajevo Business Forumu Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, vjetar, sunce, hidropotencijali, rude, biomasa, more, olimpijske planine i šume, su inputi koje žele razvijati na održivim osnovama i sa odgovornim partnerima.

“Sve prisutne, kao i naše građane u zemlji i dijaspori, prijatelje i partnere širom svijet pozivam da investiraju u BiH. To je investicija u budućnost. Bosna i Hercegovina je zemlja budućnosti”, rekao je Bećirović navodeći da je BiH.

On je istakao da se Sarajevo Business Forum etablirao kao jedan od najvažnijih poslovnih događaja u ovom djelu Evrope čiji značaj raste iz godine u godinu.

“Evropa i svijet doživjeli su tektonske geopolitičke promjene u kratkom vremenu. Naročito u prethodne dvije godine. Svijet se nalazi na geopolitičkoj, sigurnosnoj, ekonomskoj, kulturnoj i istorijskoj prekretnici. Moramo se prilagođavati novi okolnostima i učiniti sve što možemo kako ponovo ne bismo bili žrtve globalnih potresa”, rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, izvjesna evropska i euroatlanska budućnost BiH je dodatni poticaj za jačanje ekonomije.

“Naša je obaveza da naš ekonomski i administrativni sistem ubrzano usklađujemo sa standarima EU-a. Naša ambicija je da produbljujemo i regionalnu saradnju”, rekao je on i dodao da se partneri moraju tražiti širom svijeta, ali i ne zaboraviti one koji su tu.

On je naglasio da država mora biti aktivno uključena u ekonomiju, tako što će definisati interese i cijeniti postojeću strukturu ekonomije, a zatim i kreirati odgovarajuću strategiju i politike kojima će to i ostvariti.

“S druge strane, država mora napustiti ideju i praksu da bude sveprisutna u ekonomiji i izmaći se sa pozicija koje pripadaju privatnoj inicijativi. Vrijeme je da javni sektor po efikasnosti i efektivnosti približimo standardima i pravilima privatnog sektora. Privatni sektor moramo rasteretiti previsokih nameta i poreskih opterećenja rada, kao i tereta nelojalne konkurencije”, rekao je Bećirović.

Prema njegovim riječima, potrebno je imati kontrolu nad ključnim resursima u energetici i koristiti ih odgovorno.

On je naglasio da privrednici, poduzetnici i poslodavci, nose teret odgovornosti za zajednički uspjeh, te da žele vidjeti više inicijativa i investicija.

“Poslodavci se trebaju bolje organizirati, ujediniti, definirati svoje prioritete i promovirati ih u dijalogu sa predstavnicima vlasti”, rekao je Bećirović.

Dodao je da se mora više investirati u ljudske resurse.

Nikšić: Brojne prilike za investicije u Bosni i Hercegovini

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić izjavio je danas u Sarajevu da je “naš zajednički zadatak da stvaramo okruženje u kojem će prilike koje se nude za opstanak, rad i razvoj u Bosni i Hercegovini biti realizovane”.

Na otvaranju Sarajevo Business Foruma, Nikšić je naveo da je saradnja domaćih investitora, međunarodnih investitora i naše, sada već razvijene, jake emigracije dobitna kombinacija od koje svi možemo i trebamo imati koristi.

“Prilike za investicije u Bosni i Hercegovini su brojne. Naš geografski položaj, naša otvorenost prema EU tržištima, povoljni uvjeti izvoza, prirodna bogatstva i mogućnost razvoja raznovrsnih privrednih grana, od poljoprivrede, preko turizma, te energetike i rudarstva neke su od prednosti naše domovine nad brojnim drugim sredinama u okruženju”, rekao je federalni premijer.

Istovremeno, poručio je onim investitorima koji su možda umjesto ovih prednosti i prilika za razvoj biznisa u Bosni i Hercegovini vidjeli priliku za angažovanjem jeftine radne snage, da to nije opcija.

Što se tiče predstavnika vlasti u Bosni i Hercegovini na svim razinama, Nikšić je istakao da je njihova zadaća da kreiraju uslove za poboljšanje poslovne klime i radničkog standarda. “Nama trebaju integracije, a biznis i ekonomija su pojmovi koji integrišu društva, zajednice, pa i cijeli svijet. Zato vam želim mnogo sreće u vašem radu uz poruku da vam Vlada Federcije stoji na raspolaganju”, naglasio je Nikšić.

U naredna dva dana, Sarajevo Business Forum će biti mjesto gdje se poslovni lideri, investitori i stručnjaci susreću i razmjenjuju znanja, ideje i iskustva. Kroz brojne panele, prezentacije i razgovore, učesnici će imati priliku upoznati se s poslovnim mogućnostima i izazovima u Bosni i Hercegovini, regiji i svijetu.

Ovogodišnji Forum će se fokusirati na ključne teme kao što su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije, te brojne infrastrukturne projekte.

Učesnici će imati priliku čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija, koji će podijeliti svoja znanja, iskustva i najbolje prakse. Organizatori su potvrdili učešće više od 2.000 učesnika iz više od 50 zemalja svijeta i više od 200 akreditovanih novinara.

Sarajevo Business Forum organizira Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa svojim dioničarima – Islamskom razvojnom bankom (IsDB), Dubai islamskom bankom i Abu Dhabi islamskom bankom.

Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a strateški partner je Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo te brojni domaći i inostrani partneri: JP Autoceste FBiH, Turkish Airlines, Uniqa osiguranje, Aerodrom Sarajevo, BH Telecom, Turistička zajednice Kantona Sarajevo, Bimal, Union Banka, Vijeće stranih investitora i druge institucije.

AA

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU