15 C
Sarajevo
Subota, 18 rujna, 2021

Sarajlić: BiH je mogla biti daleko uspješnija da nije Dodikove politike

Bosna i Hercegovina je mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika, mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard, ocijenio je  Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda PS BiH Asim Sarajlić u izjavi za Fenu.

Komentirajući prijetnju portparola SNSD-a Radovana Kovačevića da „SNSD neće dopustiti da bilo koja institucija donosi bilo koju vrstu odluka dok ne bude formirano Vijeće ministara”, kao i tvrdnju da je SDA krivac što „neće doći do toga da se formiraju komisije i da počne sa radom Predstavnički, kao i Dom naroda Parlamenta BiH, te da neće biti izabrana delegacija u Vijeće Evrope“, Sarajlić je rekao da je to ta politika SNSD-a s kojom imamo problem već skoro petnaest godina, politika stalnih opstrukcija za koje zatim optužuju druge.

– Dakle, nije krivac SDA, nego SNSD. Ova stranka kroz svo ovo vrijeme opstruira proces pomirenja i proces integracije BiH u EU i NATO, a predsjednik ove stranke svojom zapaljivom retorikom rastjeruje strane ulagače i investitore. BiH je mogla biti daleko uspješnija i sretnija zemlja da nije politike i retorike Milorada Dodika, mogli smo imati znatno veći broj zaposlenih i bitno bolji životni standard da ovaj političar nije djelovao kako je djelovao. Najveća žrtva ovakve politike su upravo stanovnici Republike Srpske, ekonomija ovog entiteta kaska za Federacijom i najlošija je u regionu, entitet je prezadužen, omladina masovno odlazi, penzioner u RS je najsiromašniji panzioner u Evropi – kazao je Sarajlić.

Dodaje da je unatoč svemu navedenom SDA bila spremna, a i sada je, da podrži kandidata iz SNSD-a na poziciji mandatara novog saziva Vijeća ministara, jer ova stranka je izborni pobjednik u RS-u.

– Sve što od njega očekujemo jeste da poštuje Ustav ove zemlje, a to znači da ne nameće volju entiteta državi po pitanjima odbrane i međunarodnih odnosa u kojima entitet nije nadležan. Također, podrazumijeva se obaveza da mandatar, odnosno budući premijer mora poštovati vladavinu zakona, dakle svih zakona, odluka i strategija koje je ranije usvojila PS BiH i Predsjedništvo BiH. Ukoliko je mandatar SNSD spreman podržati ove bazične principe, i mi smo spremni već sutra podržati njegovu kandidaturu. Ukoliko nije spreman na to, SNSD-u preostaje da potraži partnere mimo SDA kojima nije problem raditi protiv Ustava i zakona – zaključio je Sarajlić.

(FENA) F.F.


3 KOMENTARI

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
3 Komentari
S najviše glasova
Najnovije Najsstarije
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima