Sastanak privrednika FBiH o posljedicama pandemije koronavirusa na privredu

U Privrednoj komori Federacije BiH danas će biti održan sastanak predstavnika Udruženja poslodavaca Federacije BiH (UPFBiH), komore, te industrijskih grana koje su u najvećoj mjeri pogođene posljedicama pandemije koronavirusa u svijetu.

Na sastanku će biti dogovoreni prijedlozi zaključaka i zahtjeva prema Vladi Federacije BiH, kako bi se barem dijelom ublažile posljedice pandemije koronavirusa i recesije koja je već prisutna u svjetskoj privredi.

Uslijed ovakve situacije bh. kompanije imaju probleme u vezi s nabavkom robe i repromaterijala, kao i u vezi realizacije dogovorenih ugovora vezanih za izvoz proizvoda, s obzirom da je Srbija u potpunosti zatvorila granice, dok se u narednim danima očekuje da to uradi i Hrvatska. Turističko-ugostiteljska djelatnost je naročito pogođena, jer je postotak otkazivanja hotelskih aranžmana iznad 90 posto.

Otkazuju se realizacija ranije najavljenih i dogovorenih projekata.

  • Ukoliko se pravovremeno ne reagira, posljedice će osjetiti svi, privreda u prvom redu, ali i uposlenici, građani, budžetski korisnici. Zbog toga smatramo da svi zajedno trebamo učestvovati u kreiranju mjera i sprječavanju privrednog kolapsa – navode iz UPFBiH.
Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU