Angela Merkel stiže na Zapadni Balkan, sastat će se sa šefovima vlada šest zemalja

Njemačka kancelarka Angela Merkel otputovat će naredne sedmice u Srbiju i Albaniju u sklopu posjete zemljama Zapadnog Balkana, saopćeno je iz Ureda za informacije Savezne vlade.

Prema planu, Angela Merkel će u ponedjeljak, 13. septembra, otputovati u Srbiju, gdje će je u Beogradu dočekati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić s kojim će održati radni sastanak.

Kako je saopćeno, na sastanku bi se trebalo govoriti o bilateralnim odnosima, ekonomskim politikama i pitanju približavanja Srbije Evropskoj uniji.

U Beogradu će se njemačka kancelarka sastati i sa predstavnicima civilnog društva iz svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

U utorak 14. septembra, kancelarka će otputovati u Tiranu gdje će se sastati s albanskim premijerom Edijem Ramom, a teme sastanka u Albaniji bit će identične kao i one u Srbiji.

“Tokom sastanka, organizovat će se ručak sa šefovima vlada svih šest zemalja Zapadnog Balkana, a fokus sastanka bit će na regionalnoj saradnji”, navodi se.

Prije povratka u Berlin, Angela Merkel će organizovati sastanak i sa šefovima vlada Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova.

klix.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU