-0.1 C
Sarajevo
Subota, 29 siječnja, 2022
Još

  Savjeti koji će vam pomoći da izbjegnete probleme koje može izazvati tjelovježba

  Ukoliko ne napravite pravilan raspored vježbanja i ishrane može doći do brojnih neugodnosti koje nekad traju danima. Bright Side prenosi nekoliko stvari koje se često dešavaju, te nudi rješenje.

  Fizička aktivnost vas može ojačati, ubrzati rad mozga i ostalih organa, poboljšati vaš san i pomoći vam da dostignete željenu težinu. Ali ako nešto radite pogrešno ili se jednostavno ne pridržavate normalnog rasporeda ishrane, može doći do brojnih komplikacija.

  - Oglašavanje -

  Grčevi u mišićima

  Ovaj problem nastaje usljed nedostatka elektrolita ili premorenih mišića. Prevenirati ga možete tako što ćete tokom tjelovježbe piti vodu. Preporučuje se konzumiranje hladne vode, ali i istezanje prije vježbanja.

  Suze i šmrcanje

  Fizička aktivnost širi sinuse i na taj način ih čini osjetljivijim, zbog čega oni počinju lučiti tekućinu, a vi počinjete šmrcati. Na ovo također mogu utjecati i razne alergije. Ako želite riješiti ovaj problem, trenirajte u salama s klimom ili, ako ste vani, trčite što dalje od prometne ulice.

  Svrab

  Kada vježbate vaše srce pumpa više krvi i samim time proširuje i povećava protok krvi kroz žile. To zatim preko nervi šalje signale mozgu, koji to shvata kao svrab. Ovaj problem možete riješiti tako što ćete redovno posjećivati teretanu te će se vaš mozak naviknuti na ovaj osjećaj i percipirat će ga normalnije što duže budete vježbali.

  Mučnina

  Pri vježbanju pokrećete cijelo tijelo te protresate organe što uzrokuje neugodan osjećaj u stomaku. Da bi spriječili ovaj osjećaj, nemojte jesti tešku hranu prije vježbe ili popijte malo vode kada osjetite mučninu.

  Malaksalost

  Malaksalost je nuspojava koju uzrokuje ubrzani protok krvi u noge, te pregrijavanje ili nagli prekid tjelovježbe. Možete ga prevenirati tako što ćete između vježbi odmoriti, a ako vam se ipak desi da se osjećate malaksalo, sjednite i pokušajte regulisati disanje.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  spot_img
  TRENUTNO POPULARNO