SAVJETI UZ KOJE ĆETE SMANJITI RIZIK: Kako spriječiti rak?

Ljudi koju su pretrpjeli rak spremni su učiniti sve što mogu da spriječe povratak bolesti, i to je vjerojatno stav koji bi trebali svi usvojiti, bez obzira na to jesmo li imali rak ili ne.

Prošle je godine otkriveno oko 1.9 miliona novih smrtonosnih oblika raka u Americi. Iako je statistika porazna, rak ne mora biti smrtna presuda. Pravilna prehrana, preventivne mjere i redoviti pregledi kod liječnika mogu poslužiti kao jaka mjera prevencije. Stručnjaci donose popis navika koje morate usvojiti kako biste bili i ostali zdravi.

1. Screening ili probir testovi za rak

“Smjernice za obavljanje ovih pregleda su formirane od strane stručnjaka i znanstvenih organizacija i bazirani su na statistici i naučnim dokazima. Fokus je na dojkama, maternici, crijevima i plućima“, pojašnjava dr. Steve Vasilev, ginekolog i onkolog s Instituta za tumore Santa Monica.

Zašto postoje ovi testovi za samo neke bolesti? Nažalost, testovi koji danas postoje nisu savršeni, a da imamo upravo takve sigurno bismo ih koristili. Na primjer; kod raka jajnika testovi ne daju tako tačne rezultate. Kada kombinujete ova ograničenja s rijetkim bolestima, poput raka gušterače, ustvari tražite iglu u plastu sijena s alatom koji nije primjeren“, dodaje liječnik.

2. Prehrana koja preventira rak

Dr. Vasilev pojašnjava: “Prema istraživanjima oko 1/3 smrti vezanih za karcinom se može povezati s prehranom i lošim životnim navikama, pa i manjkom tjelovježbe. Ako svemu dodamo i izlaganje toksinima, brojka raste i može narasti do 75 posto“.

Samo je oko 10 posto karcinoma nasljedno i nad njima nemamo veliku kontrolu. Ipak u velikom broju slučajeva sami smo odgovorni za svoje zdravlje.

Prehrana protiv raka ne mora biti komplicirana ili skupa. Važno je izbjegavati procesuirane namirnice i masti i velike količine šećera. Mediteranska prehrana daje najbolje naučne rezultate kod prevencije raka, a uključuje svježe namirnice, ribu, i što manje proteina životinjskog podrijetla.

3. Jedite “superhranu”

Pod superhranom se podrazumijeva sva hrana bogata fitonutrijentima, biljna prehrana, određene vrste ribe i mliječni proizvodi. Antioksidanti i nutrijenti su važan sadržaj takvih namirnica. Stručnjaci se slažu da postoje puno začina koji mogu pomoći kod prevencije raka, poput kurkume. Paradajz, bijeli luk, zeleni čaj… lista je dugačka a vi se svakako informirajte i uključite takve namirnice u svoju prehranu.

4. Nutrijente možete konzumirati kroz vitamine i suplemente

Dr. Vasilev ističe kako je važno unositi nutrijente iz prirodnih namirnica:

Uzimanje multivitamina može pomoći kod blagog nedostatka nutrijenta, ali uzimanje tableta umjesto zdrave prehrane nema puno smisla. Ako pijete neke lijekove, suplementi se mogu umiješati u njihovo djelovanje.

Naravno postoji izuzetak a jedan od njih je vitamin D, iznimno važan u prevenciji nastanka bolesti. Neophodan je u organizmu zbog regulacije apsorpcije kalcija i izgradnju zdravih kostiju, a ima i pozitivan utjecaj na imunološki sustav i druge stanične procese. Skoro pa možemo reći kako je s “trona” zbacio vitamin C kao vitamin nad vitaminima…

Naše tijelo može samo sintetizirati vitamin D, no za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite povisiti svoju razinu sunčevog vitamina, liječnici preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zrakama bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj ćete način sintetizirati otprilike 90 posto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka prehrani ili hrane.

5. Zdrav životni stil

Ono što svi možemo napraviti za naše zdravlje je ulagati u prevenciju od bolesti, a to uključuje svježe namirnice i tjelesnu aktivnost.

6. Kontrolišite stres

Važno je poduzeti određene korake koji će vam pomoći da kontrolišete stres, a za to vam mogu poslužiti male stvari poput vožnje bicikla ili hodanja stepenicama. Iako je stres dio svakodnevnog života, može utjecati negativno na imunološki sistem otežati organizmu da se bori protiv bolesti.

7. Nemojte koristiti duhan

Korištenje bilo koje vrste duhana svrstava te u skupinu za obolijevanje od raka. Pušenje je povezano s različitim vrstama raka – uključujući rak pluća, usta, grla, grkljana, gušterače, mjehura, grlića maternice i bubrega. Duhan za žvakanje povezan je s rakom usne šupljine i gušterače.

Čak i ako ne koristite duhan, izlaganje dimu može povećati rizik od raka pluća. Izbjegavanje duhana ili odluka o prestanku pušenja važan je dio prevencije raka. Ako vam je potrebna pomoć pri odvikavanju od duhana, posavjetujte se s nekom od udruženja ili centara za odvikavanje od pušenje ili pitajte za savjet svog liječnika porodične medicine.

8. Genetsko testiranje

Dobro je znati i koliki rizik postoji kod vas od razvoja zloćudnih bolesti. Razgovarajte sa svojim liječnikom o istoriji bolesti u vašoj porodici, posebno ako se u njoj javio rak.

(Express/najportal.ba)

The post SAVJETI UZ KOJE ĆETE SMANJITI RIZIK: Kako spriječiti rak? appeared first on Express.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU