SEBIJA IZETBEGOVIĆ: Stiže novih 150 hiljada testova!

Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kazala je za BHRT kako se u narednih sedam dana očekuje oko 150 hiljada primjeraka testova za otkrivanje koronavirusa za FBiH.

Ona je kazala kako će se i dalje testirati osobe za koje nadležni epidemiolozi smatraju da je potrebno da to urade.

Ima dovoljno testova, danas ćemo dobiti još hiljadu i pol. Testirali smo sve one za koje postoji indicija da imaju koronavirus. Bokirala sam još 150 hiljada testova za FBiH koji će doći u narednih sedam dana- kazala je ona.

Izetbegović je naglasila kako sada mnogi dobro čuju ono što govore zdravstveni radnici i nadležni.

Apel je došao na metu ljudi koji nisu shvatali ozbiljno. Vidite šta se desilo u Italiji i Španiji. Za sada mogu reći da sa ponosom odolijevamo ovom virusu- naglasila je Izetvegović.

Spremanjem novih protstora za smjestaj zaraženih samo prikazuje koliko smo mi ozbiljni i koliko o tome razmišljamo. Smatramo da treba uraditi pripreme za teži scenarij za koji se nadam da se neće desiti.

Kapacitet Građevinskog fakulteta biće oko 200 kreveta. On bi bio za pacijente koji imaju srednje tešku kliničku sliku i koji samo trebaju kisik.

Jedan od najopsanijih scenarija i po zdravstvo i po sistem bio bi ulazak koronavirusa na klinički centar, tj . u bolnice“, kazala je ona.

Izetbegović je zamolila sve građane koji nemaju potrebu da dolaze u bolnicu da to ne rade već da se obrate lokalnim Domovima zdravlja.

Ulazak koronavirusa u Klinički centar bio bi najopasniji scenarij, bili bi ugroženi ležeći pacijenti. Apel građanima da budu strpljivi, da budu u samoizolaciji, da se ne kreću u bolničke ustanove bez prijeke potrebe.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU