Šefica Misije OSCE-a u BiH i ambasadori u BiH osudili nedavne napade na novinare širom države

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH), te ambasadori Njemačke, Italije, Švedske, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država još jednom su snažno osudili kontinuirane napade i pritiske na medije širom Bosne i Hercegovine, uključujući tu i nedavne slučajeve zabilježene u Banja Luci i Visokom.

Slobodni i nezavisni mediji su ključna komponenta funkcionalnog društva, koja doprinosi većoj stabilnosti i prosperitetu. Novinari/novinarke imaju presudnu ulogu u očuvanju integriteta demokratskog društva, vladavine zakona i dobrog upravljanja. Oni imaju važnu ulogu u izbornom procesu, jer predstavljaju vezu između političkih stranaka i birača. Novinari/novinarke i medijski radnici moraju imati mogućnost da svoj posao obavljaju bez straha od posljedica. U isto vrijeme se od političara i nosilaca javnih funkcija očekuje da svojim ponašanjem odražavaju poštovanje i odgovornost.

Nastavljamo izražavati podršku novinarima/novinarkama i medijskim radnicima u važnom poslu koji obavljaju, te pozivamo nadležne organe na svim nivoima u BiH da omoguće okruženje koje promoviše slobodu medija i slobodu izražavanja.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU